Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dermatologička: Na vzniku psoriázy sa podieľa genetika aj životný štýl

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najvyšší čas navštíviť odborníka je pri prvých prejavoch.

Bratislava 29. októbra (TASR) - Psoriáza alebo lupienka je kožné autoimunitné ochorenie, ktoré sa môže prejaviť v ktoromkoľvek veku. Pod jeho vznik sa podpisuje genetika, stres, ale aj životný štýl. Pri príležitosti Svetového dňa psoriázy, ktorý pripadá na piatok, to pripomenula Denisa Dostálová, dermatologička z Agel Clinic Bratislava.

"Veľkú úlohu pri vzniku psoriázy zohráva genetika a najčastejším vyvolávajúcim faktorom je stres organizmu, či už ide o traumu, psychický stres, operáciu alebo napríklad aj ochorenia sprevádzané vysokými teplotami," vysvetlila Dostálová.

Dodala, že pri ochorení dochádza k zrýchlenému procesu keratinizácie kožných buniek, čo má za následok vznik začervenaných menších či väčších ložísk na koži pokrytých striebristými šupinkami. "Môže však dôjsť aj k postihnutiu nechtov, ktoré sa prejavuje priehlbinkami a škvrnami a, bohužiaľ, dochádza často aj k postihnutiu kĺbov, čo má za následok bolesti kĺbov až ich deformity," priblížila odborníčka. Najvyšší čas navštíviť odborníka je pri prvých prejavoch.

Podľa jej slov ide o ochorenie, ktoré sa v súčasnosti vyliečiť nedá, avšak existuje veľa možností liečby. Ide o lokálne prípravky, UV žiarenie, teda takzvanú PUVA terapiu, čo je kombinácia UV svetla s psoralénom. Pri závažnejších prípadoch sa používajú cytostatiká, retinoidy alebo biologická liečba.

Rizikovou skupinou sú podľa lekárky predovšetkým ľudia s pozitívnou rodinnou anamnézou na psoriázu, zvýšené riziko je u ľudí pod veľkým stresom, s nesprávnou životosprávou, ale aj pri ľuďoch užívajúcich lieky ako antimalariká, lítium či nesteroidné antiflogistiká.