Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Deti, ktoré boli hospitalizované pre osýpky, už z nemocnice prepustili

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

V Bratislave potvrdili dva prípady osýpok u malých detí, dvojročného a deväťmesačného. Ďalšie šírenie ochorenia sa zatiaľ nepotvrdilo.

Bratislava 9. februára (TASR) - Deti, ktoré boli hospitalizované pre osýpky, už z nemocnice prepustili. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) v Bratislave Eva Kliská.

"V tejto chvíli nemáme hospitalizované žiadne dieťa s osýpkami," uviedla Kliská. Obe deti mali podľa jej slov horúčku, vyrážky na tele a hnačky. "U jedného dieťaťa bol sprievodný aj kašeľ," doplnila.

V Bratislave potvrdili dva prípady osýpok u malých detí, dvojročného a deväťmesačného. Ďalšie šírenie ochorenia sa zatiaľ nepotvrdilo. V jednom prípade išlo o import ochorenia zo zahraničia. Druhý prípad bol zrejme v epidemiologickej súvislosti. K prenosu došlo pravdepodobne v polovici januára na detskej pohotovosti Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave. Deti neboli pre nízky vek či zdravotné kontraindikácie proti osýpkam zaočkované.

Osýpky patria medzi najzávažnejšie vírusové ochorenia detského veku. Ich závažnosť spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému. Ochorenie sa rýchlo šíri vzduchom, najmä medzi neočkovanými skupinami obyvateľstva. Inkubačný čas ochorenia je osem až 15 dní, priemerne desať. Najúčinnejším spôsobom prevencie je podľa odborníkov očkovanie dvoma dávkami vakcíny.