Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Úrazov detí v lete pribúda, tie najmenšie treba mať stále na očiach

V Košiciach 22.júna 2013 otvorili najväčšie kúpalisko Triton. Pre návštevníkov sú k dispozícii tri bazény, šmýkačky, tobogan a ihrisko pre plážové športy. Celodenný lístok pre dospelých stojí 5 eur, otvorené je od 9,00 do 19,00 hod. Foto: TASR/František Iván

Špeciálne deti do päť rokov by sa pri kúpaní nemali ani na okamih spustiť z očí. Nebezpečné sú aj skoky do vody z veľkých výšok.

Bratislava 7. júla (TASR) - Lekári z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) Bratislava upozorňujú na zvýšené riziko úrazov počas letných prázdnin. "Najťažší pohľad pre každého rodiča a lekára je pohľad na choré a trpiace dieťa. Všetkých nás to o to viac trápi, ak dieťa trpí a my dospelí sme mohli tomu zabrániť. Nie vždy sa to dá, ale mnohým úrazom vieme predísť a zabrániť tak zbytočnému utrpeniu a neraz aj smrti dieťaťa," povedal riaditeľ nemocnice Ladislav Kužela.

Najzávažnejšie úrazy, ktoré vlani v nemocnici riešili, boli v dôsledku autonehôd, pádov, ale aj skoku do vody. "Väčšina diagnóz sa vyskytuje celý rok, v lete pribúda hlavne topenie sa. Špeciálne deti do päť rokov by sa pri kúpaní nemali ani na okamih spustiť z očí. Nebezpečné sú aj skoky do vody z veľkých výšok," upozornil primár Detskej kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny Marián Hargaš.

Štatistiky dokazujú, že viac úrazov utrpia chlapci. "Chlapci viac padajú z bicyklov, skateboardov, korčúľ, dievčatá z koní. Chlapci majú viac úrazov vzniknutých pri kolektívnych športoch. Približne každý siedmy úraz vyžaduje hospitalizáciu. Najrizikovejší čas pre vznik úrazov v sledovanom období je medzi 14.00 a 20.00 h," povedal primár Oddelenia urgentného príjmu Marcel Brenner. Pribúda tiež úrazov na trampolínach.

Najpočetnejšiu skupinu spomedzi pacientov hospitalizovaných v dôsledku úrazu tvoria tí s úrazom hlavy. Úrazy hlavy u menších detí sa často stávajú v dôsledku nepozornosti rodičov, napríklad pády z prebaľovacích stolov u dojčiat, ktoré sú neraz spojené s prasklinami lebky. U väčších detí úrazy hlavy vyplývajú z ich prirodzenej fyzickej aktivity – športu.

Lekári preto do pozornosti dospelých dávajú zabezpečenie správneho dozoru nad deťmi, ako aj správne používanie športových potrieb a zábavných prostriedkov. Nevyhnutné je tiež používanie správnych ochranných prostriedkov.