Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pacientov na bratislavských urgentoch cez sviatky pribúda

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Poskytovanie urgentnej zdravotnej starostlivosti bude zabezpečené v plnom rozsahu.

Bratislava 23. decembra (TASR) - Skúsenosti z bratislavskej Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) ukazujú, že počas sviatočných dní pribúda na urgentnom príjme malých pacientov. Denne tam lekári ošetria asi 230 až 250 detí. Detská nemocnica preto posilňuje na sviatky služby.

"V ambulanciách Oddelenia urgentného príjmu (OUP) už máme posilnené služby, počas víkendov a sviatkov sa v dennej službe v pediatrických ambulanciách o pacientov postarajú dvaja lekári, jeden lekár na expektačných lôžkach OUP a dvaja lekári v rámci Lekárskej služby prvej pomoci. V chirurgickej ambulancii slúži jeden lekár," priblížila pre TASR hovorkyňa nemocnice Dana Kamenická.

Deti mávajú podľa jej slov počas sviatkov problémy s akútnymi ochoreniami horných a dolných dýchacích ciest, s ochoreniami tráviaceho systému, ako aj bežnými problémami ako po iné dni. "V ORL ambulancii lekári ošetrujú zápaly stredného ucha, vyberajú kostičky uviaznuté v podnebnej mandli, ošetrujú úrazy vzniknuté pri zimných športoch, po Silvestri akútne vzniknuté poruchy sluchu, pískanie v ušiach," doplnila Kamenická.

Skúsenosti s nárastom počtu pacientov na pohotovosti pre dospelých počas sviatkov majú aj lekári z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB). "V tomto období stúpa práve počet ošetrených pacientov na centrálnych príjmoch. Okrem zvyčajných zdravotných problémov sa viac ako inokedy vyskytujú zažívacie ťažkosti, psychické problémy a rastie aj počet úrazov," povedala pre TASR hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská.

V súvislosti s vianočnými a novoročnými sviatkami preto univerzitná nemocnica obmedzuje len plánované výkony a plánovanú ambulantnú zdravotnú starostlivosť. Poskytovanie urgentnej zdravotnej starostlivosti bude zabezpečené v plnom rozsahu.

"Počet hospitalizovaných sa na jednej stráne zníži o plánované hospitalizácie, ale pribudnú akútne stavy. UNB je pripravená tento nápor zvládnuť," uzavrela Stano Maťašovská.