Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekári zo špičkovej nemocnice v USA pomohli liečiť 12 slovenských detí

Detská nemocnica vo Philadephii spolupracuje s Národným ústavom srdcovocievnych ochorení na Slovensku. Dnes si odovzdali ocenenie za spoluprácu pomocou videoprojekcie. Na snímke vpravo charge d´affairs Tatcher Scharf a vľavo Martin Záhorec 18. júla 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenskí lekári z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb konzultujú problémy slovenských detí s americkými odborníkmi prostredníctvom videokonferencie.

Bratislava 18. júla (TASR) - Lekári z najlepšej detskej nemocnice v Spojených štátoch - The Children’s Hospital of Philadelphia pomohli liečiť už 12 slovenských malých pacientov s komplikovanými srdcovo-cievnymi ochoreniami.

Detskí pacienti pritom nemuseli vycestovať za oceán. Slovenskí lekári z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) konzultujú ich problémy s americkými odborníkmi už asi pol roka každý mesiac prostredníctvom videokonferencie.

Doktor Lee Vogel z detskej filadelfskej nemocnice a tiež lekári z Detského kardiocentra NÚSCH Ľubica Kováčiková a Martin Záhorec si dnes v Bratislave prevzali ocenenie za túto spoluprácu od americkej ambasády. Cenu doktorovi Vogelovi odovzdal jeden zo slovenských pacientov, ktorému pomohol, 11-ročný Konstantinos Koukouletsos, ktorého otec je Grék.

Konstantinos Koukouletsos (zachránený chlapec po odbornej lekárskej konzultácii)
Foto: TASR/Martin Baumann


Pravidelné videokonferencie, počas ktorých slovenskí odborníci konzultujú problémy so svojimi americkými kolegami, prebiehajú v priestoroch americkej ambasády, ktorá na to poskytuje techniku. Doktor Vogel povedal, že Slovensko je jedinou krajinou, s ktorou momentálne filadelfská nemocnica spolupracuje v oblasti detskej kardiológie na takejto úrovni. "My sedíme v kancelárii Detskej nemocnice vo Filadelfii a lekári v Bratislave sedia na americkej ambasáde a prebieha to, ako by ste sledovali svojho najlepšieho kamaráta v televízii pred vami," opísal priebeh spoločných konzultácií Vogel. Slovenských lekárov chváli, že to nerobia pre svoju prestíž, ale pre malých pacientov.

Na snímke zľava Konstantinos Koukouletsos (zachránený chlapec po odbornej lekárskej konzultácii) americký doktor Lee Vogel a doktorka Ľubica Kováčiková 18. júla 2013 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann
"Pripravíme si priebeh ochorenia, ktoré tam prezentujeme, pripravíme si záznamy ako echokardiografia, katetrizácia, CT vyšetrenia, magnetická rezonancia. Tieto nálezy im pošleme dopredu, aby sa mohli pripraviť. Na videokonferencii konzultujeme, čo by sa mohlo v danom prípade urobiť," povedala primárka oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny detského kardiocentra NÚSCH Ľubica Kováčiková. Doktor Vogel daný problém konzultuje s najväčším odborníkom v danej problematike, ktorý sa potom aj zúčastní na konferencii a radí slovenským lekárom. "Tak dostaneme odpoveď od toho najpovolanejšieho," podčiarkla Kováčiková. Na jednom sedení preberú dvoch až troch pacientov. Kováčiková hovorí, že vo filadelfskej nemocnici sa koncentrujú komplikované prípady z celých Spojených štátov. "To, čo sa oni učili na desiatkach pacientov, sme my mohli využiť na prvom pacientovi. Nemuseli sme sa tieto veci učiť, oni nám to darovali," podčiarkla.

Spomínaný pacient Konstantinos sa narodil len s jednou, pravou srdcovou komorou, okrem toho má aj dýchacie problémy. "Hneď, keď sa narodil, bol prevezený k nám do kardiocentra, bol operovaný v prvom týždni života," spresnila lekárka. Tým, že sa deti s podobnými problémami dožívajú vďaka pokroku v medicíne stále vyššieho veku, podľa lekárky sa objavujú aj nové problémy. "Vo Filadelfii ako prví začali operovať tieto deti, majú najstarších takýchto pacientov," uviedla. Pri Konstantinovi lekárom poradili, ako postupovať pri katetrizácii, u iných odporučili použiť lieky, ktoré na Slovensku ešte neboli registrované. "Absolvovali sme celý proces s ministerstvom, s poisťovňami," dodala lekárka.

"Už mám za sebou osem operácií. Po poslednej operácii sa cítim lepšie, lepšie sa mi vykašliavajú hlieny, už ich nemám tak často," povedal Konstantinos.

Doktor Vogel sa so slovenskými lekármi prvýkrát stretol koncom minulého roka, keď prijal ich pozvanie na vedeckú konferenciu. "Vtedy sme mu povedali, že americké veľvyslanectvo nám poskytlo techniku, či by sa nepustil do projektu videokonferencie. On sa pre to úplne nadchol. Vrátil sa domov a hneď na ďalší deň nám napísal, že sú za to aj jeho kolegovia," opísala Kováčiková, ako sa rozbehla spolupráca.