Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Spomedzi úrazov si deti najčastejšie porania hlavu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Na prvom mieste spomedzi zlomenín sú tak v detskom, ako aj v dospelom veku zlomeniny predlaktia.

Bratislava 12. júla (TASR) - Na pohotovosti v bratislavskej Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (DFNsP) ošetria mesačne pre úrazy stovky detí, ďalšie stovky musia hospitalizovať. Najčastejšie privádzajú deti do nemocnice úrazy hlavy.

"Otras mozgu je nutné hospitalizovať, pretože počiatočné štádiá môžu byť rovnaké a prekryť vyvíjajúce sa mozgovo-lebečné krvácanie, ktoré môže mať až fatálne následky. Ak nie je včas podchytené, môže skončiť úmrtím pacienta," upozornil primár Kliniky detskej chirurgie Ľubomír Sýkora. Vysvetlil, že úraz hlavy s príznakmi otrasu mozgu musí byť sledovaný minimálne 48 hodín.

Úrazy hlavy u menších detí sa podľa skúseností lekárov často stávajú v dôsledku nepozornosti rodičov. Ide napríklad o pády z prebaľovacích stolov u dojčiat, ktoré sú neraz spojené s prasklinami lebky. Tieto zlomeniny väčšinou nie sú závažné ani prognosticky, ani z hľadiska liečby, ale ich počet narastá.

Najčastejšie zlomeniny sú zlomeniny predlaktia


Na prvom mieste spomedzi zlomenín sú tak v detskom, ako aj v dospelom veku zlomeniny predlaktia. V detskom veku sú najčastejšie, lebo vyplývajú z prirodzeného obranného mechanizmu dieťaťa, ktoré pri páde vystrie pred seba ruky. "Pri mechanizme pádu na dlaň sa často zlomí dolná časť predlaktia tesne nad zápästím. Našťastie, nerobia problémy z hľadiska liečby, väčšinou stačí správne napravenie v celkovej anestézii, doliečenie býva komfortné a trvá zhruba štyri až päť týždňov," priblížil primár Sýkora.

Väčšie problémy robia zlomeniny v strednej časti predlaktia. Nevyskytujú sa veľmi často, ale sú poznačené spomaleným hojením. Pribúda tiež zlomenín stehnovej kosti, ktoré dieťa dlhodobo pripútajú na lôžko. Liečba je dlhodobo náročná a môže trvať mesiace. V poslednom čase narastá počet úrazov po páde z koňa, ktorého dôsledkom bývajú práve zlomeniny stehnovej kosti.