Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Detská fakultná nemocnica otvorila zmodernizované ambulancie

Mladí pacienti hospitalizovaní na Klinike detskej hematológie a onkológie (KDHaO) Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFMsP) na Limbovej ulici na Kramároch Foto: TASR/Štefan Puškáš

Toto pracovisko je počtom odliečených pacientov najväčším detským onkologickým pracoviskom v Slovenskej republike.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Bratislave otvorila dnes dopoludnia zmodernizované ambulancie Kliniky detskej hematológie a onkológie (KDHaO).

Rekonštrukciou ambulancií sa výrazne zlepšili podmienky poskytovania zdravotnej starostlivosti detským onkologickým pacientom z celého Slovenska.

V rámci stavebných úprav boli vymenené okná, podhľady, podlahy, nátery na stenách a sociálne zariadenia. Klimatizované ambulancie zabezpečia teplotný komfort tak pre pacientov, ako aj zdravotnícky personál. Rekonštrukcia bola hradená z prostriedkov Združenia na pomoc detskej onkológie (76.638 eur) a DFNsP (14.447 eur).

"Veľmi ma teší, že môžeme otvoriť ďalšie zmodernizované pracovisko v našej nemocnici - ambulancie KDHaO, v ktorých ročne ošetríme viac ako 3000 detí s onkologickými ochoreniami," povedal pri otvorení riaditeľ kliniky Daniel Žitňan.

"Pomoc deťom a pomoc pacientom nepozerá na volebné obdobia, sme veľmi radi, že Vianočná kvapka krvi v Bratislave si získala svoju tradíciu, že sa nám podarilo získať viac ako sto darcov, zároveň sme urobili zbierku, ktorá priniesla finančné prostriedky. Záleží nám, aby sa zlepšovali podmienky pre všetky deti, nielen pre onkologických pacientov," dodal primátor Bratislavy Milan Ftáčnik, ktorý sa na otvorení zúčastnil.

Nové ambulancie na Klinike detskej hematológie a onkológie (KDHaO) Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFMsP) na Limbovej ulici na Kramároch
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Toto pracovisko je počtom odliečených pacientov najväčším detským onkologickým pracoviskom v Slovenskej republike. "Ročne hospitalizujeme takmer polovicu všetkých detí a mladistvých s onkologickými chorobami na Slovensku. Diagnózu malignity potvrdíme a následne liečime u 80 až 90 nových pacientov. V ambulanciách KDHaO sme v minulom roku zaznamenali 3403 návštev, z toho 3073 návštev onkologických pacientov," doplnila primárka kliniky Daniela Sejnová.

Súčasťou otvorenia zmodernizovaných ambulancií bolo odovzdanie finančného daru v hodnote 15.000 eur, ktorý odovzdal Mikuláš Milko, predseda predstavenstva spoločnosti Hydrotour. Futbalisti Slovana Bratislava pridali finančný dar v hodnote 1800 eur a hokejisti Slovana sumu 1300 eur.

"Je to pekný darček pre onkologických pacientov pod stromček v tejto vianočnej atmosfére, pekné ambulancie na európskej úrovni. Čo sa týka onkológie, patríme istotne k európskemu normálu, aj čo sa týka vybavenia a liečby. Liečime podľa európskych štandardov, tak ako v iných štátoch. Myslím si, že my dávame do toho trochu viac srdca, naši lekári a sestričky to viac prežívajú," uviedol pre TASR Daniel Žitňan. Jeho želaním je, aby tak vyzerala celá nemocnica, nielen onkológia a pár oddelení.

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Bratislave bola zriadená ako štátna príspevková organizácia v januári 1991. Jej základným poslaním je plniť úlohy súvisiace so starostlivosťou o ochranu, zachovanie a navrátenie zdravia pacientom od narodenia do 18 rokov poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Nemocnica má lôžkovú časť s kapacitou 390 postelí, ambulantnú časť a spoločné liečebné a vyšetrovacie zložky.