Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Detská onkológia v Banskej Bystrici prechádza úpravami

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Dôležité je, aby detskí onkologickí pacienti a ich rodinní príslušníci boli v dôstojných priestoroch počas ich náročnej liečby, uviedol detský onkológ, predseda OZ Svetielka nádeje Pavel Bician.

Banská Bystrica 12. júla (TASR) – Občianske združenie (OZ) Svetielko nádeje spustilo projekt Nový priestor pre nádej, cez ktorý chce s pomocou darcov zabezpečiť potrebné dispozičné úpravy a zariadenie pacientskych izieb a ďalších priestorov na detskej onkológii v Banskej Bystrici. TASR o tom informovala za OZ Vanda Prandorfyová.

Aktuálne prebieha dlho pripravovaná stavebná časť rekonštrukcie banskobystrickej detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou, ktorej súčasťou je i detská onkológia a s ňou súvisiace pracoviská. Okrem stavebných prác, ktoré sú realizované z eurofondov, je pre liečebný proces dôležité aj vnútorné zariadenie, na ktoré už eurofondy nie sú vyčlenené. OZ sa preto rozhodlo zrealizovať projekt Nový priestor pre nádej, cez ktorý chce s pomocou darcov zabezpečiť potrebné úpravy a zariadenie pacientskych izieb.

„Dôležité je, aby detskí onkologickí pacienti a ich rodinní príslušníci boli v dôstojných priestoroch počas ich náročnej liečby. Všetkých, ktorým nie je ľahostajný osud ťažko chorých detí, vyzývame, aby nám pomohli vytvoriť pre nich kliniku priateľskú k deťom,” vyzval detský onkológ, predseda OZ Svetielka nádeje Pavel Bician.

Projekt je rozdelený do štyroch etáp a aktuálne sa už realizujú prvé dve. V prvej sa zariaďujú izby, kde pacienti trávia počas liečby niekoľko týždňov. V druhom kroku chce OZ budovať a zariaďovať herňu a ďalšie spoločné priestory.

Prvé dve etapy sú vyčíslené na 60.000 eur a majú sa realizovať počas tohto leta.

Pre všetkých, ktorí chcú projekt Nový priestor pre nádej podporiť, Svetielko nádeje pripravilo letnú výzvu.

„Pozývame záujemcov uskutočniť počas leta turistické výlety na podporu onkologicky chorých detí v celkovej dĺžke napríklad 100 kilometrov a za pomoci blízkych a známych vyzbierať 300 eur. Parametre výzvy si môže každý prispôsobiť vlastným možnostiam,” uviedla Prandorfyová. Informácie sú zverejnené na webovej stránke svetielkonadeje.sk. Ďalšou možnosťou je priama finančná podpora.