Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Detské ambulantné pohotovostné služby možno čakajú zmeny v organizácii

Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) počas jeho symbolického uvedenia do funkcie na Ministerstve zdravotníctva SR v Bratislave 1. apríla 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský tvrdí, že pri súčasnej forme údajne nespĺňajú účel.



Bratislava 27. júla (TASR) - Organizácia detských ambulantných pohotovostných služieb by sa mala zmeniť. Prehodnotiť sa má ich dĺžka trvania, počet a lokalizácia. Skonštatoval to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Štát vzhľadom na počet pediatrov a ich vyťaženosť podľa neho nezvládne prevádzkovať hustú sieť pohotovostí.

Ambulantné pohotovostné služby pri súčasnej forme podľa neho nespĺňajú účel, ktorý by mali. Poukázal pritom, že okrem nich sa buduje sieť urgentných príjmov a fungujú tiež ústavné pohotovostné služby v nemocniciach.

Zmysel nevidí napríklad pri ambulantných pohotovostiach v mestách Dolný Kubín a Ružomberok. "V oboch sú nemocnice s detským oddelením, máme tu aj urgentný príjem," ozrejmil.

Minister by preto chcel služby organizovať iným spôsobom. "Tento štát už nemá na to, aby prevádzkoval takú hustú sieť detských pohotovostných služieb. Z mojej strany je to dokonca aj zbytočné," dodal. Ubezpečil, že pri inej organizácii zdravotná starostlivosť zabezpečená bude, a to v nemocničných zariadeniach.