Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Detské oddelenie v popradskej nemocnici je bohatšie o detský kútik

Detský kútik v nemocnici v Poprade Foto: TASR

Malí pacienti sa môžu v nemocnici nielen hrať, ale tiež sa rýchlejšie zotaviť zo svojej choroby.

Poprad 28. septembra (TASR) – Najmenších pacientov v Nemocnici s poliklinikou Poprad, a. s., bude oddnes rozveseľovať nový rozprávkový detský kútik. Priestory zriadené špeciálne pre hospitalizované deti ich prenesú do rozprávkového kráľovstva. Ide už o 31. detský kútik na Slovensku, ktorý za pomoci sponzorov zriadilo občianske združenie Osmijanko.

"Kútiky v nemocniciach sú farebne vymaľované, zariadené detským nábytkom, plné hračiek a knižiek. Deti majú k dispozícii aj televízor s videom a počítač. Aspoň takto na chvíľu zabudnú na svoju chorobu a na fakt, že sú v nemocnici. Vďaka tomu sa dokážu rýchlejšie a lepšie zotaviť," konštatovala riaditeľka združenia Jana Pecsérke – Kubranská, ktorej myšlienku budovať detské kútiky vnukla vlastná skúsenosť. Pri dnešnom otvorení kútika nechýbali ani starí známi zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctor, ktorí nové priestory pokrstili bublinkami, dobrou náladou a pesničkami.

"Pobyt každého dieťaťa je stresujúci, má pred sebou rôzne bolestivé procedúry a určite všetky veci, ktoré dokážu zmierniť tú bolesť, alebo zabudnúť na komplikácie spojené s pobytom, sú vítané. Detská herňa je taký kúsok oddelenia, kde ich nepicháme a nič ich nebolí, takže si myslím, že to určite pomôže," zhodnotila primárka detského oddelenia Beáta Šoltýsová. Detské oddelenie v Poprade, ktoré sa vo februári presťahovalo na 8. poschodie do zrekonštruovaných priestorov, každoročne prijme okolo 5000 pacientov.

Občianske združenie Osmijanko na Slovensku pôsobí od júla 2005, pričom sa snaží humanizovať prostredie zdravotníckych zariadení so zameraním na detské oddelenia formou zriaďovania detských kútikov. "Verím, že tento popradský kútik nie je posledný, možno príde k nemu aj nadstavba a boli by sme veľmi radi, keby sa nám podarilo robiť celé oddelenia takýmto veselším spôsobom a možno nielen oddelenia, ale aj čakárne," dodala Pecsérke – Kubranská. Popradský projekt finančne podporila zdravotná poisťovňa Dôvera a Nadácia SPP.