Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Detským pacientom s ochorením srdca pomôže projekt virtuálnej reality

Na snímke detská pacientka s okuliarmi na virtuálnu realitu počas tlačovej konferencie Nadácie Detského kardiocentra k spusteniu unikátneho projektu Cognity, ktorý pomáha malým pacientom s ochorením srdca zmierniť následky spomalenia psychomotorického vývoja v Bratislave 9. marca 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Nová aplikácia a špeciálne virtuálne okuliare ich dokážu preniesť do virtuálneho prostredia, ktoré poskytuje relaxáciu alebo tréning kognitívnych funkcií.

Bratislava 9. marca (TASR) - Zmierniť následky spomalenia psychomotorického vývoja u detských kardiologických pacientov je cieľom projektu Cognity. Nová aplikácia a špeciálne virtuálne okuliare ich dokážu preniesť do virtuálneho prostredia, ktoré poskytuje relaxáciu alebo tréning kognitívnych funkcií. TASR o tom informovala Jana Kadlečíková z Nadácie Detského kardiocentra.

"Virtuálna realita môže pomôcť znížiť úzkosť u pacientov a tiež zlepšiť kognitívne funkcie," uviedla primárka oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Detského kardiocentra Ľubica Kováčiková. Priblížila, že detskí pacienti sú opakovane hospitalizovaní či podstupujú rôzne nepríjemné zákroky, pre ktoré trpia pocitmi úzkosti.

"Okrem toho, ak je vrodená srdcová chyba závažná a dieťa podstupuje zákroky, ovplyvňuje to negatívne aj jeho kognitívne funkcie," doplnila Kováčiková. Vo virtuálnej realite môžu deti vykonávať rôzne aktivity trénujúce myseľ, ako napríklad cvičenie pamäti, skladanie objektov či hľadanie cesty.

"Zrazu si dieťa uvedomuje, kde je pravá a ľavá strana, pomáha nám rozvíjať rôzne funkcie, dieťa má obrovský zážitok, ktorý mu ostane hlboko vrytý v pamäti," priblížil špeciálny pedagóg Nadácie Detského kardiocentra Peter Vácha. Podotkol, že je to veľký posun vpred a vidí v projekte budúcnosť. Deti môžu riešiť ľahšie alebo aj náročnejšie úlohy, prostredníctvom ktorých trénujú rozum, pozornosť, orientáciu či vizuálno-priestorové vnímanie.