Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Žiline operovali 3-ročnému chlapcovi chrbticu poškodenú tuberkulózou

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Chlapec má od narodenia opakované zápaly pľúc a od apríla tohto roku sa jeho situácia zhoršila.

Žilina 16. júla (TASR) – Unikátnu operáciu chrbtice trojročného chlapca, ktorú poškodila tuberkulóza a hrozilo mu ochrnutie, dnes na pôde Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline prezentoval tím odborníkov na čele s primárom detskej ortopédie Jurajom Popluhárom.

Ide skutočne o raritnú vec. V spondylochirurgii, teda v chirurgii okolo chrbtice a miechy sa venujeme aj malým deťom. Sú to väčšinou prípady takzvaných vrodených skolióz a máme odoperované dvojročné deti s takouto príčinou ťažkostí. Ale s tuberkulózou na chrbtici sme sa v praxi ešte nestretli. Operácia šla úplne hladko a dieťa sa má veľmi dobre. Dôkaz je ten, že dnes odchádza,“ skonštatoval Popluhár.

Detská pneumologička a ftizeologička zo Šrobárovho ústavu detskej tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci Martina Miškovská uviedla, že chlapec má od narodenia opakované zápaly pľúc a od apríla tohto roku sa jeho situácia zhoršila.

„V máji si matka všimla vznik hrbu. Pátrali sme po príčine a v rámci diagnostiky sme zistili, že asi dva roky dozadu mal kontakt s tuberkulózou v blízkej rodine a neprešetrili ho. Čo vytvorilo podozrenie, že by mohlo ísť o oneskorenú komplikáciu po prekonanej primárnej tuberkulóze. A to je táto kostná forma tuberkulózy. CT vyšetrenie chrbtice zistilo veľmi zlý nález – ťažkú rozpadovú formu. Bol zrútený stavec, pacient bol ohrozený tým, že by mohlo dôjsť k presiahnutiu stavca až do miechového kanála, čo by mohlo spôsobiť jeho ochrnutie,“ uviedla Miškovská.

Zdôraznila, že ide o veľmi raritné ochorenie. „Táto kostná komplikácia je u detí veľmi zriedkavá. Za 19 rokov mojej praxe to vidím prvýkrát. Tým pádom sme hľadali pracovisko, ktoré by nám bolo ochotné pomôcť a hlavne by vedelo pomôcť, čo sa týka ortopedickej aj neurologickej stránky. Našťastie sme našli, kontaktovali sme primára Popluhára, ktorý veľmi ochotne a promptne zareagoval. Pacient bol do necelého týždňa zoperovaný a ako dnes vidíme, operácia dopadla našťastie úspešne,“ dodala Miškovská.

Primár pediatrického oddelenia FNsP v Žiline Juraj Kováčik vyzdvihol v súvislosti s pooperačným stavom malého pacienta predovšetkým prácu stredného zdravotníckeho personálu. „Marek sa mal od začiatku veľmi dobre, znášal to výborne. Treba vyzdvihnúť predovšetkým prácu stredného zdravotníckeho personálu, lebo tam nemal rodičov. Takže sestry nahrádzali aj túto stránku, správali sa vysoko profesionálne a empaticky. Chlapec sa má výborne, myslím si, že ten stav môžeme označiť ako veľmi dobrý,“ uzatvoril Kováčik.