Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Nakŕmiť, či uhasiť smäd: Kedy vaše dieťa potrebuje piť?

Foto: Vodax

Najdôležitejšou premennou pri odhadovaní potrieb dieťatka je samozrejme vek. Do veku pol roka je pre vašu ratolesť najvhodnejšou potravinou materské mlieko.

Bratislava 7. augusta (OTS) - Plače vaše dieťa, pretože je naozaj hladné, alebo je to iba "preoblečený smäd"? Deti ešte nie sú schopné svoje potreby nielen pomenovať, ale často ani jednoznačne rozpoznať. Otázka, pred ktorou ako rodič stojíte, preto znie: ako jedálny lístok svojej ratolesti doplniť pitným režimom tak, aby dieťa dostalo všetko, čo potrebuje? Správna odpoveď závisí od niekoľkých faktorov.

Najdôležitejšou premennou pri odhadovaní potrieb dieťatka je samozrejme vek. Do veku pol roka je pre vašu ratolesť najvhodnejšou potravinou materské mlieko, ktoré obsahuje všetky potrebné živiny a až 87 % vody. Mlieko nielen zasýti, ale uhasí i smäd a plne dojčené dieťa tak prvých šesť mesiacov žiadne iné potraviny ani nápoje prijímať nepotrebuje.

Foto: Vodax
Zmena prichádza až v momente, keď dieťatko začnete prikrmovať. S privykaním na tuhú stravu totiž nastupuje aj potreba pravidelného pitného režimu. O niečo skôr môžete vodu prvý raz ponúknuť deťom, ktoré miesto materského mlieka papajú umelé. "Ak je mladšie dieťa na umelej výžive a všimnete si, že z fľaše pije priveľmi hltavo, skúste mu ponúknuť na uhasenie smädu trochu dojčenskej vody," odporúča MUDr. Eva Beňová, pediatrička s viac ako 35-ročnou praxou.

Dozerať na to, aby dieťatko ostalo optimálne hydratované, bude v nasledujúcich mesiacoch vaša dôležitá úloha. Obsah vody v detskom tele je totiž výrazne vyšší ako u dospelého, maličký organizmus je preto dehydratáciou ohrozený viac. Dieťa od pol roka do jedného roka by malo denne do tela prijať 800 až 1000 ml tekutín, medzi prvým a druhým rokom 1100 až 1200 ml a do ôsmich rokov sa denná potreba vody vyšplhá približne ku 1600 ml. "Nezabúdajte, že asi 20 % z tohto množstva prijme dieťa v strave, teda najmä v ovocí, polievkach a podobne. Zvyšok je potrebné doplniť pitným režimom, v ideálnom prípade by tak najmenšie deti mali každú hodinu v bdelom stave vypiť asi 50 ml tekutín," radí MUDr. Beňová.

Foto: Vodax
Najvhodnejším nápojom pre malé deti je podľa odporúčaní lekárov čistá dojčenská voda. Práve tá totiž podlieha prísnym pravidlám s ohľadom na tých najmenších a je spoľahlivou zárukou kvality. "Rodičom odporúčam u nás najobľúbenejšiu Lucku. Výhodou takejto dojčenskej vody je nižšia mineralizácia, ktorá detské telo nezaťaží nadbytkom látok, ale aj vyvážený pomer dôležitých minerálov, či v prípade Lucky aj pre telo prospešným, mierne zásaditým pH," hovorí pediatrička.

Dojčenskú vodu odborníci odporúčajú nielen ako základ pitného režimu, ale pri zavádzaní príkrmov aj na prípravu jedál pre malé deti. Vďaka svojej prirodzenej čistote sa hodí aj do pitného režimu dojčiacich mamičiek. Tie by nemali zabúdať napiť sa pre dostatočnú tvorbu materského mlieka.

"Sledujte, či vaše dieťatko dostatočne pije, predídete tým mnohým problémom – obzvlášť teraz v lete napríklad jeho dehydratácii či úpalu. Nezabúdajte pritom ani na seba, pramenitá voda je v horúcom počasí tým najprirodzenejším nápojom aj pre telo nás, dospelých," uzatvára MUDr. Beňová.