Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Detské kardiocentrum oslavuje 30 rokov od svojho vzniku

Na archívnej snímke exteriér budovy Detského kardiocentra v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

V centre sa postupne vytvorili viaceré komplexné centralizované programy, napríklad mechanická podpora a transplantácia srdca.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Detské kardiocentrum (DKC) zrealizovalo viac ako 9200 operačných a 9300 katetrizačných zákrokov. Vykonalo sa v ňom tiež 500 rádiofrekvenčných katétrových ablácií. DKC patrí medzi najmodernejšie medicínske zariadenia. Ročne jeho bránami prejdú tisíce detských pacientov. Pri príležitosti 30. výročia vzniku centra to uviedla primárka Oddelenia arytmií a kardiostimulácie Viera Illíková.

V roku 1992 v kardiocentre zrealizovali u detského pacienta zákrok ECMO, teda mimotelovú mechanickú podporu srdca, bolo to prvýkrát na Slovensku. V roku 1995 sa v ňom vykonal celosvetovo prvý zákrok katetrizačného uzáveru defektu predsieňového septa tzv. Amplatzovym oklúzorom a v roku 1998 zase prvá transplantácia detského srdca na Slovensku. Upozornil na to námestník Národneho ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) pre Detské kardiocentrum a primár Oddelenia detskej kardiológie Martin Záhorec. Vyzdvihol tiež spoluprácu s detskými nemocnicami v americkom Bostone a Filadelfii.

V centre sa počas 30 rokov postupne vytvorili viaceré komplexné centralizované programy, napríklad mechanická podpora a transplantácia srdca, program starostlivosti o pacientov s jednokomorovou cirkuláciou alebo pľúcnou hypertenziou, či prenatálna echokardiografická diagnostika. "Tímy lekárov a sestier dokážu poskytovať vysoko špecializovanú anestéziologickú a intenzívnu starostlivosť aj deťom s najzávažnejšími srdcovými ochoreniami, keď sa nachádzajú v kritickom stave," priblížila primárka oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny Ľubica Kováčiková.

Na archívej snímke exteriér budovy Detského kardiocentra v Bratislave.
Foto: TASR - Dano Veselský


Detské kardiocentrum sa vo februári minulého roku presťahovalo do nových moderných priestorov. "Výstavbou nového pavilónu, ktorý je súčasťou NÚSCH v Bratislave, sa podarilo vytvoriť predpoklady pre integrované centrum kardiovaskulárnej medicíny pre pacientov všetkých vekových kategórií," skonštatoval Záhorec.

DKC je jediné špecializované pracovisko na Slovensku, ktoré poskytuje kompletné diagnostické, liečebné, katetrizačné a chirurgické výkony na srdci a cievach u detí s vrodenými a získanými chorobami srdca a ciev.