Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dlh nemocníc na poistnom dosiahol 70,6 milióna eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Dlhy transformovaných zdravotníckych zariadení predstavovali 27,3 milióna eur.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Zdravotnícke zariadenia dlhovali ku koncu augusta na poistnom Sociálnej poisťovni vyše 70,6 milióna eur. Od konca minulého roka sa tak ich pohľadávky zvýšili o 21,9 milióna eur. Vyplýva to z informácie Sociálnej poisťovne, ktorú dnes vláda SR vzala na vedomie.

Pohľadávky voči štátnym zdravotníckym zariadeniam dosiahli ku koncu augusta 43,3 milióna eur. Za mesiac tak vzrástli o 339.000 eur. Nárast pohľadávok z titulu neplatenia sa eviduje pri bratislavských nemocniciach.

"Zníženie nárastu pohľadávok je spôsobené tým, že u odvádzateľov, u ktorých je poistné splatné v posledný deň kalendárneho mesiaca, sa splatnosť poistného za mesiac júl 2013 posunula na 2. septembra 2013, čo spôsobí v nasledujúcom mesiaci dvojnásobný nárast výšky neuhradeného poistného," konštatuje sa v materiáli.

Dlhy transformovaných zdravotníckych zariadení predstavovali 27,3 milióna eur. Za mesiac sa tak zvýšili o 268.000 eur, aj v tomto prípade však dôjde na budúci mesiac k nárastu vzhľadom na posunutú splatnosť. Nárast pohľadávok z titulu neplatenia mesačných odvodov bol zaznamenaný v piatich zariadeniach.

Sociálna poisťovňa evidovala celkovo 20 sledovaných zdravotníckych zariadení s pohľadávkou. Z toho je päť štátnych a 15 transformovaných zdravotníckych zariadení.