Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dlh štátnych nemocníc bol koncom roka 2013 na úrovni 365 miliónov eur

Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Štefan Puškáš

Medziročne sa strata znížila asi o 50 miliónov eur.

Bratislava 20. februára (TASR) – Dlh štátnych nemocníc predstavoval ku koncu decembra 2013 až 365 miliónov eur. Strata týchto nemocníc za minulý rok predstavuje sumu 66,6 milióna eur, medziročne sa tak znížila asi o 50 miliónov eur. Na dnešnej tlačovej besede o tom informoval riaditeľ Sekcie financovania Ministerstva zdravotníctva SR Viktor Očkay.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) vidí reálne naplnenie záväzku, že univerzitné a fakultné nemocnice dosiahnu v roku 2015 vyrovnané hospodárenie. "Nedávame si nereálne záväzky," povedala šéfka rezortu na dnešnej tlačovej besede. Oddlžovanie nemocníc nie je podľa Očkaya téma dňa. "Podarilo sa nám znížiť celkovú stratu nemocníc o 50 miliónov eur a takisto sa nám podarilo znížiť celkové tempo rastu zadlženosti. Máme strednodobé plány a tie plníme. Nemocnice znižujú svoje straty aj tempo rastu zadlžovania," uviedol Očkay. V sume 365 miliónov sú zahrnuté záväzky v lehote aj po lehote splatnosti. Záväzky po lehote splatnosti tvoria 237 miliónov eur. "Nemocnice majú rozdiely vo svojom hospodárení a tie sú objektívne dané svojimi záväzkami z minulosti, ktoré si nesú ako bremeno z minulosti," dodal. Na to, aby sa nemocnice zbavili starých záväzkov, museli by byť extrémne ziskové, dodáva šéf sekcie financovania.

V zisku je Žilina

Skokanom roka v zlepšení hospodárenia je podľa Očkaya Fakultná nemocnica (FN) Žilina. "Žilinská nemocnica sa dostala zo straty do zisku a znížila svoje záväzky celkovo o dva milióny eur medziročne," podčiarkol. Vyrovnané hospodárenie dosiahli za minulý rok aj FN Nitra, Detská fakultná nemocnica s poliklinikou (DFNsP) v Banskej Bystrici a DFNsP v Košiciach. Zástupcovia rezortu nechceli uviesť, ktoré štátne nemocnice sú na tom najhoršie, odkázali na riaditeľov jednotlivých nemocníc.

Lepšie hospodárenie nemocníc priniesli podľa Očkaya opatrenia v oblasti zvýšenej efektivity, znižovania prevádzkových nákladov a v oblasti znižovania spotreby liekov. Výnosy od zdravotných poisťovní v súlade so zvýšenými výkonmi v oblasti zdravotnej starostlivosti sa zvýšili medziročne o deväť percent, prevádzkové výnosy vzrástli oproti roku 2012 rovnako o deväť percent, náklady na spotrebu elektrickej energie sa znížili o sedem percent, náklady na lieky boli nižšie o 10 percent, čo predstavovalo asi 8,5 milióna eur, náklady na ostatný materiál medziročne poklesli o 11 percent a prevádzkové náklady na služby sa znížili o deväť percent. V nemocniciach došlo v minulom roku aj k prepúšťaniu. "V každej jednej nemocnici sa museli bohužiaľ urobiť aj takéto nepopulárne opatrenia," dodala ministerka. Pacienti sa podľa nej nemusia báť, že sa racionalizačné kroky odrazia na zdravotnej starostlivosti.