Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dlhá zima zhoršila stavy pacientov liečiacich sa na depresiu

Ilustračné foto Foto: TASR

Na výrazný nedostatok slnečného svitu upozornili aj pracovníci SHMÚ vo svojej hodnotiacej správe za obdobie zimy 2012-2013.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Dlhotrvajúca zima s nedostatkom slnečného svetla sa prejavila aj na ľuďoch, ktorí vyhľadávajú pomoc psychológov a psychiatrov. Tí priznali, že ich pacienti a klienti sa sťažovali na výraznejšie stavy depresie a poklesy nálady v súvislosti s výrazným deficitom slnka.

Psychiater Martin Kalaš z psychiatrickej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU) a Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) potvrdil, že predĺžené zimné obdobie s nižším počtom slnečných dní, ako to bolo v tomto roku, sa prejavuje v náraste výskytu symptómov depresie. Najvýraznejšie sa to na základe jeho skúseností prejavuje u starších ľudí, kde sa okrem depresií a úzkostí objavuje aj zhoršenie prejavov demencií. "Tento trend môžem potvrdiť aj počas súčasnej zimy, aspoň pokiaľ ide o počet prijatých pacientov s uvedenými príznakmi na oddelenie," dodal Kalaš.

Súkromný psychiater Juraj Frolkovič pre TASR uviedol, že hoci počas zimy nezaregistroval zásadný nárast počtu pacientov s novovzniknutou depresiou, u liečených depresívnych pacientov sa zvýraznili sťažnosti na nedostatok svetla a tepla. "U niektorých pacientov bolo pre zhoršenie stavu potrebné zvýšiť dávky antidepresív," uviedol Frolkovič.

Psychiatrička Danica Caisová z Košíc pripomína, že depresia nemá iba jednu príčinu, no v súvislosti s faktom, že tohtoročná zima trvala dlhšie, ako sme v našich podmienkach zvyknutí, zaznamenala aj ona viac pacientov s depresívnymi ťažkosťami, ktorí sa sťažovali na zhoršenie ochorenia. Podobnú skúsenosť má aj psychiatrička Jitka Janusová z Michaloviec. "Svetlo výrazne ovplyvňuje našu psychiku a emócie a práve jeho nedostatok vedie k rozladenosti," zdôraznila Janusová.

Skúsenosti psychiatrov potvrdzujú aj psychológovia, ktorých vyhľadávajú ľudia pri ľahších stavoch depresie. "Klienti, ktorým sa venujem v rámci individuálnej terapie, boli deprimovanejší a cítili sa viac vyčerpaní v súvislosti s nedostatkom slnka," povedala TASR psychologička Denisa Maderová.

"Každý, s kým som pracovala, pripomenul ťažkosti a zlú náladu vyvolanú dlhotrvajúcou zimou s málom slnečných dní," dodala psychoterapeutka Zlatica Bartíková. Dodala, že tieto pocity nevyvoláva len dlhotrvajúca zima. "V podstate všetko, čo je nadmieru, čo príliš dlho trvá, s čím sa musíme dlhodobo zaoberať, vyvoláva diskomfort, ktorý u niektorých ľudí môže prerásť až do nepríjemných, depresívnych stavov," uzavrela Bartíková.

Na výrazný nedostatok slnečného svitu upozornili aj pracovníci SHMÚ vo svojej hodnotiacej správe za obdobie zimy 2012-2013. Podľa zdrojov SHMÚ zaznamenala napríklad meteorologická stanica Bratislava-Mlynská dolina v období december 2012 - február 2013 iba necelých 97 hodín slnečného svitu.