Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dlhodobejší kašeľ môže ukazovať na ťažkosti so srdcom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Kašľom si telo chráni pľúca. Jeho najčastejšími príčinami sú vírusové a bakteriálne infekcie.



Bratislava 2. októbra (TASR) – Kašeľ, nádcha a prechladnutie patria medzi najčastejšie virózy, ktoré oslabujú obranyschopnosť tela najmä na jeseň. „Toto ročné obdobie často praje množeniu vírusov, ktoré je spojené s výkyvmi počasia,“ vysvetlila Renáta Kučerová z Ušno-nosno-krčnej ambulancie pre deti a dospelých na bratislavských Kramároch. Najviac sú podľa nej ohrozené deti vo veku od šesť do desať rokov. Ich imunita sa vtedy ešte len zoznamuje s rôznymi chorobami, povedala počas dnešnej tlačovej konferencie na tému Zvládnite jesenné ochorenia.

Sezónne virózy netreba podceňovať, pretože sa môžu zhoršiť bakteriálnymi infekciami ako zápal priedušiek, pľúc, dutín či zápal stredného ucha, upozornila lekárka. Dlhodobejší kašeľ môže byť sprievodným prejavom nádorových chorôb, ťažkostí so srdcom či alergiou. Pacient by mal preto lekára navštíviť, ak sa prejavy virózy nezlepšujú ani po desiatich dňoch.

Ak ide o nekomplikovanú virózu dýchacích ciest, liečia sa iba prejavy infekcie – teda kašeľ, pocit upchatých dutín, zápal slizníc či výtok z nosa. Martina Miškovská zo Šrobárovho ústavu detskej tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci poukázala, že pri odstraňovaní ťažkostí pomôžu pacientom prípravky s obsahom morskej soli a kyseliny hyalurónovej, ktorá je prirodzenou súčasťou sliznice nosa. Kyselina má podľa nej výraznú hydratačnú schopnosť, ktorá v dýchacích cestách udržiava vlhké prostredie, znižuje opuch a mierni zápal. Nosové spreje a výplachy s týmito látkami odporúča aj ako prevenciu.

Nachladnutie je najčastejšia vírusová infekcia horných dýchacích ciest a prejavuje sa kašľom, bolesťou v krku, nádchou a miernou horúčkou, bolesťami svalov, hlavy a stratou chuti do jedla. Predísť sa mu dá umývaním rúk, zvlhčovaním vzduchu v bytoch, otužovaním a pohybom na čerstvom vzduchu. Ak nachladnutie u pacienta prepukne, okrem prípravkou s kyselinou HA a morskou soľou je vhodné použiť lieky na zmiernenie bolesti a horúčky, antibiotiká neúčinkujú.

Nádcha je podráždenie a zápal vnútri nosa a jej príznakmi sú upchatý nos, podráždená, začervenaná a svrbiaca sliznica, riedky sekrét v nose a zatekanie hlienov do hrtanu. Lieči sa aj antibiotikami, liekmi na uvoľňovanie a vykašliavanie hlienu či imunomudulačnými prípravkami.

Kašľom si telo chráni pľúca. Jeho najčastejšími príčinami sú vírusové a bakteriálne infekcie. Suchý kašeľ je možné tíšiť tlmiacimi liekmi, pri ťažkom odkašliavaní hustého množstva a pri vlhkom produktívnom kašli možno podávať lieky na uľahčenie odkašliavania.