Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dnes si pripomíname Svetový deň hepatitídy

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Svetový deň hepatitídy sa prvýkrát 28. júla začal pripomínať v roku 2011.

Bratislava 28. júla (TASR) – Slovensko si dnes pripomína Svetový deň hepatitídy. Týmto ochorením trpí podľa Svetovej aliancie hepatitídy asi 400 miliónov ľudí. Druhov hepatitíd je niekoľko a môžu viesť k ochoreniu pečene. Kým sa žltačka prejaví, môže to trvať roky.

Napríklad za hepatitídu typu A môže nedostatočná hygiena či nedobre očistené a tepelne spracované jedlo. Vlani na ňu na Slovensku trpelo asi 735 ľudí, čo je podľa Úradu verejného zdravotníctva SR trojnásobne viac než v roku 2013. Najväčšie epidémie boli v okresoch Levice a Zlaté Moravce.

"Hepatitídou typu B a C trpia najmä drogovo závislí ľudia, ochorenie sa prenáša krvou. V nebezpečenstve sú najmä vtedy, pokiaľ nemajú prístup k sterilným pomôckam na injikovanie," informovala TASR Iveta Chovancová z občianskeho združenia Odyseus, ktoré ponúka nízkoprahové služby užívateľom drog. Prevenciou šírenia u drogovo závislých je podľa nej výmena injekčných striekačiek, takýto program funguje aj na Slovensku. "Ich výmena nechráni iba užívateľov drog, ale každého z nás. Vďaka výmene striekačiek ich menej použitých skončí na ulici," vysvetlila. Organizácia vymení v Bratislave ročne vyše 100.000 použitých striekačiek. Každé investované euro do výmeny sa podľa Inštitútu finančnej politiky vráti štátu takmer trojnásobne.

Svetový deň hepatitídy sa prvýkrát 28. júla začal pripomínať v roku 2011. Do roku 2010 pripadal na 19. mája a v tento deň sa oslavoval od roku 2008. Na zmene termínu sa dohodli delegáti Svetovej aliancie hepatitídy (WHA) na svojom zhromaždení v máji 2010.

Slovensko ako jedna z prvých krajín na svete už v roku 1994 uznalo existenciu samostatného medicínskeho odboru - hepatológia a následne sa mu podarilo vybudovať funkčnú sieť liečebno-preventívnej starostlivosti o pacientov s chronickými chorobami pečene.

Vírusová hepatitída je zápalové ochorenie pečene, pri ktorom dochádza následkom vírusovej infekcie k poškodeniu alebo až zániku buniek pečene. Existuje šesť druhov hepatitíd – A, B, C, D, E, G.