Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dobrovoľní čakatelia na operácie sa majú odlíšiť od ostatných

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Z čakacích zoznamov majú zároveň vypadnúť skríningové vyšetrenia.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Pacienti zaradení na čakacie listiny by sa mali po novom rozlišovať. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR prichádza s návrhom na zmenu vyhlášky o čakacích zoznamoch, na základe ktorej by sa v budúcnosti dobrovoľní čakatelia na operácie odlíšili od tých ostatných. Vyhlášku dnes ministerstvo predkladá do medzirezortného pripomienkového konania, platiť by mala od novembra.

"Špecifikuje sa to, či poistenec, teda pacient čaká na poskytovateľa, to znamená na jeho kapacitu aj napriek tomu, že mu poisťovňa ponúkla možnosť vyriešenia jeho zdravotného problému u iného poskytovateľa, ktorý ho môže ošetriť," povedal generálny riaditeľ Sekcie zdravia MZ SR Mario Mikloši. Pokiaľ teda pacient bude chcieť čakať na konkrétneho lekára či nemocnicu a nevyužije voľné kapacity inde, poisťovňa ho v čakacom zozname označí. Na jeho poradie v "čakačke" to však nebude mať vplyv.

Z čakacích zoznamov majú zároveň vypadnúť skríningové vyšetrenia. Ako priblížil Mikloši, vyhláška jasne určí tri oblasti výkonov, na ktoré sa budú vzťahovať čakacie listiny. Pôjde o oftalmologické, muskoskeletálne a kardiovaskulárne zákroky. "Vynechávajú sa výkony, ktoré nepatria do čakacích listín ako skríningová mamografia," doplnil.

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti odporúča poistencovi plánovanú zdravotnú starostlivosť v prípade, ak by mal na zákrok čakať dlhšie ako tri mesiace. Ku koncu minulého roka bolo na čakacích listinách vyše 10.000 ľudí. Najviac pacientov vlani zaradili na ne pre operáciu bedrového a kolenného kĺbu.