Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Doničová: Diabetes je ohňostroj smrti, pacientom hrozia komplikácie

Ilustračné foto Foto: TASR - Martin Baumann

Vlani bolo na Slovensku podľa dát Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) viac ako 355.000 diabetikov.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Ochorenie diabetes je ohňostroj smrti, upozorňuje predsedníčka Slovenskej diabetologickej spoločnosti Viera Doničová. "Títo pacienti majú troj- až štvornásobne vyššie riziko kardiovaskulárnych komplikácií, obličkových komplikácií, osteoporózu a zníženú imunitu," povedala. Podľa jej slov aj na ochorenie COVID-19 zomierali vo zvýšenej miere práve diabetici.

"Diabetes zasahuje do života každého človeka s týmto ochorením, všetkých jeho blízkych a je to aj ekonomické cunami. Každý rok narastajú náklady na liečbu približne o 20 percent a tieto náklady za obdobie 15 rokov narástli o 316 percent. Ten nárast sa vzhľadom na nové lieky, lepšiu diagnostiku a liečbu diabetikov a najmä vzhľadom na ich nárast neustále zvyšuje a nevieme ho zastaviť," povedala Doničová.

Vlani bolo na Slovensku podľa dát Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) viac ako 355.000 diabetikov. V prípade, že nie je diabetes mellitus dostatočne a správne liečený, môže významne skrátiť dĺžku života. "Úmrtnosť diabetikov vieme ovplyvniť len tým, že ich budeme edukovať, opakovane edukovať, dobre a kvalitne liečiť a eliminujeme tak vznik komplikácií. Pokiaľ ide o komplikácie, je zaujímavé vedieť, že podľa údajov NCZI klesol počet komplikácií u retinopatie o 36 percent a v prípade nefropatie je to pokles o 31 percent," uviedla Doničová.

Slovenskí pacienti majú k dispozícií kvalitnú liečbu, priblížila predsedníčka pracovnej skupiny ministerstva zdravotníctva pre antidiabetiká Katarína Černá. "V súčasnosti všetci pacienti, ktorí majú cukrovku, majú k dispozícii nielen najmodernejšie lieky na liečbu ich ochorenia, ale majú aj najmodernejšie zdravotnícke pomôcky. Vývoj však v tejto oblasti stále napreduje, aby zabezpečil ľuďom s cukrovkou plnohodnotný život," zdôraznila. Pacienti majú aktuálne k dispozícii aj prípravok, ktorý nahradí podanie štyroch dávok inzulínu, ozrejmil predseda Slovenskej diabetologickej asociácie Emil Martinka.

Súčasťou liečby je edukácia diabetikov. "Aj najmodernejšia liečba nebude fungovať, ak sa do nej nezapoja lekár, pacient a rodina. Každý pacient je individuálny, preto aj manažment jeho ochorenia musí byť šitý na mieru. Jeho dodržiavanie je však už vo veľkej miere v rukách pacienta a jeho rodiny," upozornil hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre diabetológiu Zbynek Schroner. K najdôležitejším opatreniam patria regulované stravovanie a pohybové aktivity, doplnil prezident pacientskeho združenia Zväzu diabetikov Slovenska Jozef Borovka.