Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dôvera preplatí doplatky za lieky pre deti do dvoch rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

O preplatenie môže poistenec požiadať, keď za lieky doplatí aspoň tri eurá, bez ohľadu na to, či sú na jednom recepte alebo na viacerých.

Bratislava 30. mája (TASR) – Súkromná poisťovňa Dôvera chce poistencom preplácať doplatky za lieky aj nad rámec zákonného ochranného limitu. Rodičia detí do dvoch rokov by tak mohli získať naspäť doplatky za lieky predpísané do konca roka 2014 v hodnote 100 eur. Výhoda sa týka asi 57.000 poistencov Dôvery.

"Je to výhoda, ktorú spúšťame od júna tohto roka. Bude trvať celý tento aj celý budúci rok. Princíp je jednoduchý. Rodič alebo zákonný zástupca požiada zdravotnú poisťovňu prostredníctvom elektronickej pobočky, aby boli preplatené doplatky na receptové lieky," objasnil na dnešnej tlačovej konferencii generálny riaditeľ poisťovne Martin Kultan. Skúsenosť lekárov podľa neho hovorí o tom, že rodičia si často predpísaný recept nevyberú, prevažne z finančných dôvodov.

O preplatenie môže poistenec požiadať, keď za lieky doplatí aspoň tri eurá, bez ohľadu na to, či sú na jednom recepte alebo na viacerých. Doplatky poisťovňa rodičom pošle na bankový účet. Riaditeľ upozorňuje, že rodičia nepotrebujú dokladovať zaplatenie liekov blokmi či inými dokladmi.

Akcia sa týka napríklad očkovacích vakcín, viacerých antibiotík či liekov proti alergiám. Naopak, nezohľadňujú sa dietetické potraviny, teda ani umelé mlieka, zdravotnícke pomôcky, voľnopredajné lieky a tie, ktoré sú síce na recept, ale pacient si ich v plnej výške hradí sám.

Preplatky na lieky poisťovne od apríla 2011 musia vracať dôchodcom a zdravotne ťažko postihnutým. Dôchodcovi vzniká nárok na vrátenie doplatku, ak za štvrťrok prekročí pri limit 45 eur o viac ako tri eurá, u zdravotne ťažko postihnutých musí o viac ako tri eurá prekročiť limit 30 eur. Nižšie sumy sa pripočítajú do nasledujúceho kvartálu. Počet liekov, na ktoré sa limit vzťahuje, sa od decembra 2011 rozšíril. Sú tak do neho zakotvené všetky lieky, ktorých úhradu čiastočne hradí poisťovňa.