Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dôvera podala pre falošné predpisy na lieky trestné oznámenia

Ilustračné foto Foto: TASR

Aj Všeobecná zdravotná poisťovňa zistila vo viacerých lekárňach vydávanie liekov, ktorým nepredchádzala návšteva poistenca v ambulancii lekára.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Falšovaním receptov na lieky sa bude zaoberať polícia.

Zdravotná poisťovňa Dôvera podala pre falošné predpisy šesť trestných oznámení na neznámeho páchateľa. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie však poisťovňa nechce poskytovať viac informácií. Prvý viceprezident Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) Ondrej Sukeľ vidí za súčasnou situáciou, keď v lekárňach niektoré lieky chýbajú a objavili sa viaceré prípady falšovania predpisov, možný reexport liekov do zahraničia.

Niektoré z liekov, ktoré podľa lekárnikov v lekárňach chýbajú pre slovenských pacientov, sa mali falošne predpisovať. V prípade siedmich liekov - v niektorých prípadoch ide o viacero ich foriem, z nedostatkového zoznamu lekárnikov Dôvera zaznamenala výskyt falošných lekárskych predpisov. "V poslednom období sme dostali viacero podnetov od našich zmluvných partnerov – lekárnikov, ktorí identifikovali podozrivé recepty. Predpisy na lieky neobsahovali kompletné údaje, prípadne mali nesprávne údaje," povedal pre TASR PR manažér Dôvery Branislav Cehlárik.

Aj Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) zistila vo viacerých lekárňach vydávanie liekov, ktorým nepredchádzala návšteva poistenca v ambulancii lekára. V rámci kontrol odhalila fiktívne lekárske predpisy alebo fiktívne výpisy z lekárskych predpisov. VšZP zachytila viacero fiktívnych predpisov napríklad na dietetiká.

"V jednej lekárni v Nitrianskom kraji sme napríklad našli 119 fiktívnych výpisov z lekárskych predpisov, medzi ktorými boli napríklad Seretide diskus 50/500, Seretide diskus plv inh 180x50/500mcg," povedala pre TASR Alena Michalicová z referátu komunikácie VšZP. Falošné recepty na spomínaný liek pre astmatikov zaznamenala aj Dôvera a lekárnici ho označujú za nedostatkový.

Podľa Sukeľa môže byť za falošnými receptami reexport liekov do zahraničia. Tam možno lieky zo Slovenska drahšie predať. "Problém reexportu je širší ako sa prezentuje," skonštatoval pre TASR. Vyberanie liekov na falošné recepty komoru zarazilo, pretože doteraz mal byť problém najmä v skupovaní liekov. Pri vyberaní na falošné recepty ich však navyše zaplatia zdravotné poisťovne.

Slovenská lekárnická komora urobila prednedávnom zoznam vyše 170 liekov, ktoré majú chýbať a zverejnila ho na svojom webe. Ministerstvo zdravotníctva problém s nedostupnosťou odmietlo a lekárnikov obvinilo zo šírenia poplašnej správy. Štátny ústav pre kontrolu liečiv v tomto roku nepovolil vývoz štyroch liekov do zahraničia.