Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chcete si po sviatkoch dopriať očistnú kúru? Mohla by vám uškodiť

Na archívnej snímke z 21. júla 2014 raňajkové smoothie. Foto: TASR/AP

RÚVZ varuje, že úplná zmena stravovania zo dňa na deň by mohla znamenať pre organizmus šok.

Bratislava 7. januára (TASR) - Drastické diéty a očistné kúry po vianočných a novoročných sviatkoch len spomalia metabolizmus. Vhodnejšie je do jedálnička pridávať postupne zdravšie jedlá, ovocie a zeleninu. Na sociálnej sieti to pripomenul Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) SR Bratislava hlavné mesto.

"Na podporu trávenia využite také potraviny, ktoré nastoľujú zdravú rovnováhu v črevách, prípadne obnovujú črevnú flóru ako kyslá kapusta, bryndza, zeleninový či mäsový vývar, zeler ako prírodné antibiotikum, škorica a klinčeky," vymenoval RÚVZ.

Úrad pripomína, že úplná zmena stravovania zo dňa na deň by mohla znamenať pre organizmus šok. Potrebné je do stravovania vrátiť pravidelnosť. "Veľmi dôležité je upraviť aj svoj pitný režim - sladené nápoje, ktoré nechýbajú na vianočnom stole, nahradíme len čistou vodou, ktorá je vynikajúca pre správne fungovanie organizmu aj pre chudnutie," poukázal RÚVZ.

Dôležité je aj vrátiť sa k dostatočnému spánku a k pravidelnej pohybovej aktivite. "Svojmu tráveniu pomôžete aj s bylinkovými čajmi s mätou, medovkou, materinou dúškou," dodal RÚVZ.