Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Medzi užívateľmi drog sa do popredia posúva pervitín

Ilustračná snímka Foto: TASR/Polícia

Odyseus je jedna z najstarších organizácií na Slovensku poskytujúcich terénnu sociálnu prácu.

Bratislava 24. septembra (TASR) - V posledných rokoch pracovníci občianskeho združenia (OZ) Odyseus zaznamenali nárast užívania pervitínu, a preto sa počas terénnej práce viac venujú užívateľom tejto drogy.

"Pervitín ovplyvňuje sexuálne správanie človeka a je dokázané, že ľudia užívajúci pervitín sú vo vyššom riziku infikovania sa vírusom HIV alebo inými pohlavne prenosnými ochoreniami. Okrem workshopov a konzultácií ponúkame aj alobaly na fajčenie, nakoľko fajčenie je menej rizikové ako injekčné užívanie. Ponúkame aj žuvačky. Je to drobnosť, ktorá však takémuto človeku môže zachrániť zuby," povedala z Občianskeho združenia Odyseus predsedníčka združenia Iveta Chovancová.

Projekt s názvom P.I.K.O. - O pervitíne informovane, komunitne, otvorene pomáha užívateľom pervitínu. Počas jeho trvania pracovníci združenia poskytli zatiaľ 169 konzultácií o tejto droge.

Okrem toho tento mesiac vychádza komiksový informačno–edukačný materiál. "Ide o jedinečný materiál presne pre potreby ľudí, ktorí pervitín už užívajú. V ich prípade nepomôže zastrašovanie, ale pravdivé informácie. Brožúrka reálne pomenováva riziká jeho užívania, ale aj tipy ako sa správať zodpovednejšie k sebe a k svojmu okoliu," priblížila Chovancová.

OZ bude v práci s užívateľmi tejto drogy pracovať aj po ukončení projektu.

Odyseus je jedna z najstarších organizácií na Slovensku poskytujúcich terénnu sociálnu prácu. Od roku 1997 poskytuje nízkoprahové služby za pomoci profesionálneho a odborného tímu pracovníkov. Ide prevažne o servisné služby užívateľom drog, osobám ponúkajúcim sexuálne služby na ulici a ľuďom žijúcim s HIV.