Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Dvojročný chlapec, ktorý vlani utrpel hypotermiu, opustil nemocnicu

Ilustračné foto Foto: TASR – František Iván

Poľskí lekári dnes prepustili domov z nemocnice malého Adama, ktorý má dva a pol roka a ktorý bol pred niekoľkými týždňami blízko smrti.

Krakov 12. februára (TASR) - Poľskí lekári dnes prepustili domov z nemocnice malého Adama, ktorý má dva a pol roka a ktorý bol pred niekoľkými týždňami blízko smrti. Keď ho za mrazivého počasia našli ležať vonku v bezvedomí, jeho telesná teplota klesla v dôsledku podchladenia na 12,7 stupňa Celzia.

"Cítime sa mimoriadne šťastne, že môžeme ísť domov s naším synom, ktorý je takmer úplne telesne schopný," citovala agentúra AP chlapcovu matku Paulinu. Jej priezvisko neuviedla.

Adam bude ešte potrebovať domácu rehabilitáciu, ale jeho stav je "všetko, v čo sme dúfali", vyhlásil dnes detský kardiochirurg Janusz Skalski, ktorý viedol tím lekárov v nemocnici v Krakove, ktorý ho priviedol z hlbokej hypotermie späť k životu.

Adam "sa hrá, vystrája, behá, dokáže byť dokonca spurný", povedal reportérom. "Správa sa presne tak, ako by sa mal," dodal s tým, že tvrdá skúška, ktorou chlapec prešiel, nijako neovplyvnila jeho intelektuálny vývoj.

Na tlačovej konferencii pred opustením nemocnice Adam kráčal bez pomoci, aj keď niektoré jeho pohyby boli prehnané, a hral sa s malými hračkami a mobilným telefónom. Prsty mu však zatiaľ stopercentne neslúžia. Bude musieť rehabilitovať, aby sa mu vrátila v plnej miere schopnosť chôdze a aby mohol držať predmety. Mráz mu totiž poškodil nervy.

Vedúca rehabilitačného tímu Anna Swierczynská povedala, že s Adamom intenzívne pracovali. Náročné cvičenia s ním absolvovali vo forme hier a zábavy, aby prinútili živého chlapca opakovať ich.

Keď Adama priviezli 30. novembra do detskej nemocnice, jeho srdce bilo veľmi pomaly, iba raz za 30 či viac sekúnd.

Chlapčeka, ktorý ušiel počas noci z domu starej mamy v obci Raclawice iba v pyžame, našli na druhý deň ráno ležať v bezvedomí v snehu asi 600 metrov od domu. Očividne strávil vonku v mraze niekoľko hodín. Podľa otca mohol chlapec chodiť námesačne v spánku.

Lekári ho uviedli do umelého spánku a napojili na umelé dýchanie a ďalšie prístroje, ktoré postupne zvýšili jeho telesnú teplotu na normálnu. Obávali sa však, či nedošlo k trvalému poškodeniu jeho mozgu. Teplota vzduchu totiž v danú noc klesla na mínus sedem stupňov Celzia.