Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

E. Prokopová by privítala zmeny v organizácii detských pohotovostí

Na snímke hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Keby všetci z nich podali výpoveď, zostalo by bez pediatra podľa nej 570.000 detí.

Bratislava 28. júla (TASR) - Zmeny v organizácii detských ambulantných pohotovostí sú jedinou možnosťou, ako zachovať primárnu pediatrickú starostlivosť o deti. Pre TASR to uviedla hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast a prezidentka Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti Elena Prokopová.

Ozrejmila, že na ambulantných pohotovostiach slúžia lekári, ktorí cez deň robia v ambulanciách. Pediatri v dôchodkovom veku, ktorých je približne 50 percent, to podľa nej nie sú schopní zvládnuť. "Ak im povieme, že budú ešte aj slúžiť, tak radšej odídu," upozornila odborníčka.

Keby všetci z nich podali výpoveď, zostalo by bez pediatra podľa nej 570.000 detí. "Ak chceme zachovať starostlivosť o deti počas dňa, musíme týchto pediatrov v ambulanciách udržať. My nemáme nových," zdôraznila.

Prokopová priblížila, že pri niektorých ambulantných pohotovostných službách na jednu ambulanciu pripadá päť pediatrov. "Ak jeden ochorie alebo si zoberie dovolenku, tak sú v tej službe každý tretí deň. V sobotu a nedeľu zase celý deň, pretože služba trvá od 7.00 do 22.00," skonštatovala s tým, že je to neúnosné.

Pohotovosti, kde na jeden bod pripadajú piati či šiesti lekári, by sa podľa jej slov mali zlúčiť. "Aby sa to dalo zvládnuť, malo by naň pripadať 15 lekárov," dodala.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) tento týždeň uviedol, že organizácia detských ambulantných pohotovostných služieb by sa mala zmeniť. Prehodnotiť sa má podľa neho dĺžka ich trvania, počet a lokalizácia. Skonštatoval, že štát vzhľadom na počet pediatrov a ich vyťaženosť nezvládne prevádzkovať hustú sieť pohotovostí.