Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Španieli hlásia prvého nakazeného ebolou, Chimerix predstavil liek

Španielska ministerka zdravotníctva Ana Matová (uprostred) a riaditeľ nemocnice La Pa Rafael Perez-Santamaria (vpravo) prichádzajú na tlačovú konferenciu v Madride v pondelok 6. októbra 2014 v súvislosti s prvým prípad nákazy smrtiacim vírusom eboly mimo krajín západnej Afriky. Španielski zdravotnícki predstavitelia v pondelok potvrdili, že španielska zdravotná sestra, ktorá sa starala o kňaza chorého na ebolu, je týmto smrtiacim vírusom tiež nakazená.Ministerka zdravotníctva Ana Matová na tlačovej konferencii povedala, že bol zavedený postup pre mimoriadne okolnosti a úrady sa snažia stanoviť zdroj nákazy. Kňaz, ktorého previezli z Afriky - kde sa aj nakazil - zomrel na ebolu minulý mesiac v Madride. Predstavitelia nemocnice oznámili, že monitorujú ľudí, ktorí prišli do styku s nakazenou zdravotnou sestrou. O ďalších prípadoch však v súčasnosti nevedia. Podľa agentúry Reuters sa zdravotný stav sestry začal zhoršovať 30. septembra. Foto: TASR/AP

Minulý týždeň diagnostikovali vírus ebola u prvého pacienta v Spojených štátoch.


Madrid 6. októbra (TASR) - Španielski zdravotnícki predstavitelia dnes potvrdili, že španielska zdravotná sestra, ktorá sa starala o kňaza chorého na ebolu, je týmto smrtiacim vírusom tiež nakazená.

Ministerka zdravotníctva Ana Matová na tlačovej konferencii povedala, že bol zavedený postup pre mimoriadne okolnosti a úrady sa snažia stanoviť zdroj nákazy. Ide o prvý prípad nákazy smrtiacim vírusom mimo krajín západnej Afriky. Kňaz, ktorého previezli z Afriky - kde sa aj nakazil - zomrel na ebolu minulý mesiac v Madride.

Predstavitelia nemocnice oznámili, že monitorujú ľudí, ktorí prišli do styku s nakazenou zdravotnou sestrou. O ďalších prípadoch však v súčasnosti nevedia. Podľa agentúry Reuters sa zdravotný stav sestry začal zhoršovať 30. septembra.

Spoločnosť Chimerix poskytla experimentálny liek na ebolu pre pacientov


Americká spoločnosť Chimerix, zameraná na vývoj liečiv, dnes oznámila, že poskytla svoj experimentálny liek na vírus ebola na možné použitie pri liečbe nakazených pacientov.

Liek brincidofovir dostal povolenie amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Firma Chimerix uviedla, že s úradom úzko spolupracovala na dokončení budúcich skúšok, aby zabezpečila bezpečnosť a účinnosť lieku pre pacientov.

Minulý týždeň diagnostikovali vírus ebola u prvého pacienta v Spojených štátoch, doplnila agentúra Reuters.

Nórsky pracovník Lekárov bez hraníc sa v Sierre Leone nakazil ebolou


Nórsky minister zdravotníctva Bent Hoie stojí pred novinármi počas tlačovej konferencie 6. októbra 2014. Organizácia Lekári bez hraníc (MSF) v Nórsku oznámila, že jeden z jej zamestnancov v africkom štáte Sierra Leone mal pozitívny test na vírus ebola. Skupina vo vyhlásení uviedla, že nórskeho pracovníka v nedeľu 5. októbra presunuli do izolácie po tom, ako dostal horúčku. Laboratórne testy vykonané ešte v ten istý deň potvrdili, že sa nakazil smrtiacim vírusom.
Foto: TASR/AP
Organizácia Lekári bez hraníc (MSF) v Nórsku oznámila, že jeden z jej zamestnancov v africkom štáte Sierra Leone mal pozitívny test na vírus ebola.

Skupina vo vyhlásení uviedla, že nórskeho pracovníka v nedeľu presunuli do izolácie po tom, ako dostal horúčku. Laboratórne testy vykonané ešte v ten istý deň potvrdili, že sa nakazil smrtiacim vírusom.

Pracovníka čo najskôr prevezú do Nórska a umiestnia do izolácie v hlavnom meste Oslo. Organizácia vyšetruje, ako sa jej zamestnanec nakazil, doplnila agentúra AP.