Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ebolou sa už nakazilo vyše 17.000 ľudí, podľa MSF je reakcia pomalá

Zdravotníci poučujú ľudí o víruse eboly a ako sa majú chrániť pred jej nákazou v guinejskom meste Conakry 31. marca 2014. Foto: TASR/AP

Počet ľudí nakazených ebolou prekročil 17.000 a Sierra Leone oznámila, že na ebolu ochorel už desiaty lekár v krajine.

Freetown 2. decembra (TASR) - Počet ľudí nakazených ebolou prekročil 17.000 a Sierra Leone oznámila, že na ebolu ochorel už desiaty lekár v krajine. Informácie dnes zverejnila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Údaje WHO zahŕňajú aj približne 200 nových prípadov, ktoré pribudli od pondelkového oznámenia. Na nákazlivú chorobu zomrelo celkovo 6000 ľudí, citovala organizáciu tlačová agentúra AP.

Nezávislá nezisková humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) dnes varovala, že medzinárodná reakcia na ebolu je stále príliš pomalá, pričom epidémia choroby ochromuje ekonomiky troch západoafrických krajín.

Drvivá väčšina infikovaných je v Guinei, Libérii a Sierre Leone, teda v chudobných krajinách, ktoré sa musia vyrovnávať s krízou bez dostatočnej pomoci, uviedla MSF. Dodala, že zahraniční darcovia sa zameriavajú na výstavbu kliník, ale týmto zdravotníckym centrám neposkytujú lekárov ani ďalší personál. Organizácia zopakovala svoju výzvu krajinám, aby vyslali záchranné tímy vyškolené na biologické katastrofy.

Hovorca ministerstva zdravotníctva v Sierre Leone dnes tiež oznámil, že pozitívne výsledky testov na ebolu mal lekár Thomas Rogers, ktorého v predchádzajúci deň prijali do liečebného strediska postaveného Britániou v meste Kerry Town. Mesto sa nachádza neďaleko metropoly Freetown. Rogers pracoval v nemocnici Connaught Hospital vo Freetowne.

O lekára sa teraz starajú na špeciálnej klinike, určenej pre nakazených zdravotníkov, kde tvoria personál odborníci z britskej armády.