Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

EMCDDA: Vdychovanie rajského plynu na relaxačné účely vyvoláva obavy

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Vdychovanie rajského plynu spôsobuje poškodenie nervového systému, keďže v ľudskom organizme nenávratne deaktivuje vitamín B12, vážne omrzliny z vystavenia sa zmrazenému plynu či poranenia pľúc.

Lisabon 21. novembra (TASR) - Užívanie oxidu dusného, známeho aj pod laickým názvom rajský plyn, na relaxačné účely vyvoláva v Európe čoraz väčšie obavy. V pondelok to vo svojej správe uviedlo Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA), podľa ktorého môže táto látka spôsobiť otravu, popáleniny či poškodenie nervového systému. TASR správu prevzala z webstránky EMCDDA a agentúry AFP.

"Medzi užívateľmi panuje domnienka, že vdychovanie oxidu dusného je bezpečné. Vidíme však, že častejšie a intenzívnejšie užívanie tejto omamnej látky zvyšuje riziko vážneho poškodenia zdravia," uviedol riaditeľ EMCDDA Alexis Goosdeel.

Rajský plyn sa používa vo viacerých oblastiach – v zdravotníctve, priemysle či gastronómii. Podľa EMCDDA sa v posledných rokoch rozšíril aj ako relaxačná droga, po ktorej sa ľudia cítia povznesene. Rajský plyn je totiž ľahko dostupný, lacný, a vnímaný ako "relatívne bezpečný".

Vdychovanie rajského plynu spôsobuje poškodenie nervového systému, keďže v ľudskom organizme nenávratne deaktivuje vitamín B12, vážne omrzliny z vystavenia sa zmrazenému plynu či poranenia pľúc.

Užívanie oxidu dusného ako drogy sa v Európe rozšíril najmä v rokoch 2017–18, upozorňuje EMCDDA. Dodáva, že sa rozvinula "profitujúca dodávacia sieť so špecializovanými internetovými obchodmi, ktoré sa zameriavajú na propagáciu rajského plynu na relaxačné účely a ponúkajú ho pod zámienkou výroby šľahačky".

Aj holandské ministerstvo zdravotníctva minulý týždeň oznámilo, že od januára budúceho roka bude v Holandsku zakázané predávať a prechovávať oxid dusný.