Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Epidémia osýpok si v Zimbabwe vyžiadala už 685 životov

Na snímke príprava očkovacej látky proti osýpkam. Foto: TASR Roman Hanc

Zimbabwianske náboženské sekty neveria podľa tvrdení tamojšej vlády na očkovanie a čo sa týka osýpok, spoliehajú sa na modlitby.

Harare 3. septembra (TASR) - Epidémia osýpok si už v Zimbabwe vyžiadala 685 životov. Informovalo o tom v sobotu tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Oproti údajom spred necelých dvoch týždňov ide o vyše štvornásobný nárast úmrtí, píše agentúra Reuters.

Tamojší rezort zdravotníctva na Twitteri informoval, že v Zimbabwe zaznamenali v rámci aktuálnej epidémie už 6034 potvrdených prípadov osýpok. Do tohto čísla je započítaných 4266 už vyliečených osôb, ale aj 685 ľudí, ktorí tomuto vírusovému ochoreniu dosiaľ podľahli. Ministerstvo tiež informovalo, že len za 1. september pribudlo 191 prípadov osýpok a 37 súvisiacich úmrtí.

Na ochorenie dosiaľ zomierali najmä deti vo veku šiestich mesiacov až 15 rokov, pochádzajúce obzvlášť z náboženských komunít, ktoré odmietajú očkovanie, uviedla ešte v auguste zimbabwianska ministerka zdravotníctva Monica Mutsvangwová.

Zimbabwianske náboženské sekty neveria podľa tvrdení tamojšej vlády na očkovanie a čo sa týka osýpok, spoliehajú sa na modlitby. Vláda sa zatiaľ márne snaží získať podporu pre vakcináciu i šírenie povedomia o tomto vírusovom ochorení u náboženských vodcov.