Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Epidémia žltačky typu A v Handlovej sa už nešíri

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Choroba špinavých rúk sa v baníckom meste rozšírila približne pred mesiacom a ochorelo na ňu celkom 11 ľudí, ktorí boli aj hospitalizovaní v nemocniciach.

Handlová 29. mája (TASR) - Epidémiu žltačky typu A v Handlovej epidemiológovia z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Prievidza so sídlom v Bojniciach, už uzavreli. Choroba špinavých rúk sa v baníckom meste rozšírila približne pred mesiacom a ochorelo na ňu celkom 11 ľudí, ktorí boli aj hospitalizovaní v nemocniciach. TASR o tom dnes informoval vedúci odboru epidemiológie RÚVZ Prievidza Marián Jakubis.

Chorobu špinavých rok zaznamenal RÚVZ najmä na dvoch základných školách (ZŠ) v Handlovej - ZŠ Morovnianskej a v Špeciálnej základnej škole. V týchto zariadeniach bol nariadený lekársky dohľad, vrátane očkovania. "Spolu sme zaočkovali 280 ľudí, boli to kontakty v rodine, v škole a tretie osoby, ktoré mali užší kontakt s chorými," spresnil Jakubis.

Súčasťou nariadených opatrení v školách je aj dodržiavanie zvýšenej osobnej hygieny – časté umývanie rúk dezinfekčným mydlom, najmä po použití WC a pred jedlom. Nariadená bola aj denná dezinfekcia hygienických zariadení, plôch a predmetov, s ktorými žiaci prichádzajú do kontaktu. "Tieto opatrenia by mali potrvať do začiatku júna," informoval Jakubis.