Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

EÚ prispeje sumou 370 miliónov eur na boj proti AIDS, TBC a malárii

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Európska komisia pripomenula, že poskytuje podporu partnerským krajinám vo svete, aby mohli budovať svoje vlastné systémy zdravotnej starostlivosti v záujme boja proti týmto chorobám.

Brusel 2. decembra (TASR) - Európska komisia dnes oznámila, že EÚ venuje novú finančnú pomoc vo výške 370 miliónov eur pre Svetový fond na boj proti AIDS, tuberkulóze a malárii. Pomoc sa týka obdobia rokov 2014 až 2016.

Oznámenie o poskytnutí pomoci prednesú predstavitelia EÚ na konferencii vo Washingtone, od ktorej sa očakáva, že medzinárodní darcovia poskytnú záväzky pre budúcu podporu v boji proti týmto trom chorobám.

"Obrovský pokrok sa už dosiahol v boji proti HIV, TBC a malárii, ale keďže milióny ľudí sú stále vystavené riziku infekcie, bitku sme ani zďaleka nevyhrali. To je dôvod, prečo sme sa rozhodli zvýšiť našu pomoc pre svetový fond," uviedol eurokomisár pre rozvoj Andris Piebalgs.

Komisár dodal, že medzinárodné spoločenstvo musí hľadať nové a inovatívne spôsoby práce, napríklad spestrením tradičného financovania s inými zdrojmi. Vďaka väčším príspevkom zo súkromného sektora a zo strany rozvíjajúcich sa ekonomík, by podľa neho bolo ľahšie kontrolovať šírenie AIDS, tuberkulózy a malárie. Prispelo by to k zníženiu cien a zlepšeniu poskytovania pomoci pre tých najchudobnejších ľudí na svete, od základných liekov až po lôžka a moskytiéry.

Európska komisia pripomenula, že poskytuje podporu partnerským krajinám vo svete, aby mohli budovať svoje vlastné systémy zdravotnej starostlivosti v záujme boja proti týmto chorobám.

Svetový fond na boj proti AIDS, TBC a malárii predstavuje verejno-súkromné partnerstvo a globálny finančný nástroj, ktorý má sprístupniť a využívať ďalšie finančné prostriedky na boj proti týmto chorobám. EK je v priamom spojení s týmto fondom od jeho založenia v roku 2001. Komisia odvtedy prispela sumou viac než 1,2 miliardy eur zo spoločného rozpočtu EÚ a tiež z Európskeho rozvojového fondu, do ktorého prispievajú všetky členské štáty EÚ.