Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Eurokomisárka vyzvala na onkoskríningy i očkovanie proti COVID-19

Na archívnej snímke eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová. Foto: TASR/AP

Štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Róbert Babeľa deklaroval, že téma liečby onkologických ochorení je pre rezort dôležitá.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová vyzvala Slovákov na účasť na onkologických skríningoch a očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Vyplýva to z jej vyjadrenia na pondelňajšej tlačovej konferencii v Národnom onkologickom ústave (NOÚ).

"Včasná diagnostika zachraňuje životy. V rámci celej Európskej únie (EÚ) sa usilujeme, aby diagnostika bola nielen včasná, ale aj účinná. Tým sa chcem prihovoriť slovenských občanov, aby sa zúčastňovali na tomto úsilí a spoločnými silami znižovali mieru úmrtnosti na rakovinové diagnózy," skonštatovala.

Kyriakidesová považuje za neprijateľné, že v roku 2022 nemajú všetci občania EÚ prístup k rovnakej liečbe a rovnakým liekom. Avizuje, že Európska komisia príde s návrhom, ktorý sa týka prístupu k inovatívnym liekom.

S ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO) podľa nej diskutovali aj o súčasnej pandemickej situácii, "Pandémia sa spomaľuje, SR ma taktiež nízky výskyt prípadov, súčasne sme si však všimli, že výrazne pokleslo testovanie. Pandémia sa ešte neskončila," podotkla. Je podľa nej dôležité, aby sa každý, kto môže, nechal proti COVID-19 zaočkovať.

Štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Róbert Babeľa deklaroval, že téma liečby onkologických ochorení je pre rezort dôležitá. V tejto súvislosti poukázal, že v tomto roku pribudlo v oblasti onkologickej terapie 15 inovatívnych liekov. "Potrebujeme zabrať na viacerých témach a intenzívnejšie riešiť všetky úlohy z nášho národného onkologického programu," dodal.

Babeľa spoločne s riaditeľom NOÚ Tomášom Alscherom ocenili návštevu eurokomisárky na Slovensku. "Mali sme spolu možnosť komunikovať o výzvach, šanciach a možnostiach do budúcnosti. Veľmi pozitívne vnímam jej prístup a spôsob, akým sme sa mohli o týchto výzvach rozprávať," dodal riaditeľ.