Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Európska federácia sestier podporuje požiadavky slovenských sestier

Ilustračné foto Foto: TASR/Svätopluk Písecký

EFN vyzýva Ústavný súd SR, aby na základe podnetu Generálnej prokuratúry rozhodol, či je zákon o mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek v súlade s Ústavou SR i medzinárodným právom.

Bratislava 30. júla (TASR) - Podporné stanovisko Európskej federácie sestier (EFN), adresované prezidentke Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek, ako aj prezidentovi SR, predsedovi NR SR, predsedovi vlády SR, ministerke zdravotníctva SR, ministrovi práce SR a predsedovi Výboru NR SR pre zdravotníctvo poslal generálny tajomník EFN Paul de Raeve.

Okrem iného sa v stanovisku uvádza, že EFN bola informovaná o neetických praktikách v súvislosti so zákonom o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek.

"Odkedy vstúpil do platnosti zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek, jednohlasne prijatý 141 poslancami Národnej rady SR, slovenskí zamestnávatelia vyhýbaním sa plneniu tohto zákona dostávajú sestry a ošetrovateľstvo do veľmi nebezpečnej pozície."

Inštitúcie Európskej únie, vrátane Agentúry EÚ pre základné práva, by mali monitorovať tieto praktiky, v rámci ktorých sú sestry nútené podpísať dodatky k zmluvám alebo nové zmluvy, zahŕňajúce odborné činnosti mimo ich kvalifikácie, a to za účelom obchádzania zákona. Sestry, ktoré pod hrozbou výpovede súhlasia s novým zaradením, sa dostávajú do rozporuplnej situácie, ktorá môže ohroziť verejnú bezpečnosť.

EFN preto vyzýva Ústavný súd SR, aby na základe podnetu Generálnej prokuratúry SR rozhodol, či je zákon o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek v súlade s Ústavou SR, ako aj medzinárodným právom. Tiež vyzýva sociálnych partnerov a kompetentné inštitúcie, vrátane lekárov, aby prijali všetky nevyhnutné kroky na podporu a zabezpečenie oprávnených záujmov slovenských sestier a pôrodných asistentiek, píše sa tiež v podpornom stanovisku EFN.