Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Exminister Uhliarik údajne povolil vývoz krvnej plazmy do zahraničia

Ivan Uhliarik Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na Slovensku sa doteraz plazma získavala od darcov z krvi odobratej na transfúznych staniciach.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) umožnil firme Sanaplasma napriek nesúhlasu odborníkov vývoz krvnej plazmy do zahraničia. Informuje o tom dnešné vydanie denníka Hospodárske noviny (HN).

"Je to nebezpečný precedens. Keď nám Sanaplasma vezme darcovskú základňu, bude ohrozený dostatok krvných zásob na Slovensku," povedala pre noviny riaditeľka Národnej transfúznej služby Renáta Dundová. Na Slovensku je darcovstvo zo zákona bezplatné. Sanaplasma síce neplatí, podľa Dundovej rozdáva gastrolístky až v hodnote 15 eur.

Denník ďalej informoval, že podľa Uhliarika súkromná spoločnosť splnila všetky potrebné podmienky, preto nemohol jej žiadosť zamietnuť. "Ministerstvo zdravotníctva vydalo povolenie v súlade so zákonom," povedal pre HN exminister zdravotníctva. Odborníci podľa denníka vývoz plazmy súkromnou firmou neodporučili.

Nová ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (Smer-SD) podľa HN tvrdí, že nerozumie, ako mohol jej predchodca udeliť Sanaplasme povolenie. Či ho mieni zrušiť, nespresnila.

Na Slovensku sa doteraz plazma získavala od darcov z krvi odobratej na transfúznych staniciach. Len ak ju nedokázali využiť naše nemocnice na liečbu pacientov, putovala za hranice, kde sa z nej vyrábali lieky, informoval ďalej denník. Sanaplasma podľa neho zatiaľ žiadnu plazmu do zahraničia nevyviezla. Priestory určené výhradne na odber plazmy otvorila v polovici apríla v Košiciach.

"Plazma, ktorú odoberáme, je základom na výrobu liečiv zachraňujúcich život ľuďom s poruchami krvotvorby, problémami s obranyschopnosťou alebo po kritických úrazoch," povedal HN konateľ spoločnosti Frank Matalewski.