Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pre extrémne horúčavy skolabovalo v priebehu týždňa viac ako 700 ľudí

Na archívnej snímke záchranná zdravotná služba zasahuje na Trnavskom mýte 21. júla v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Počas horúcich dní treba pamätať na dodržiavanie pitného režimu. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Od pondelkového (3.8.) rána do piatkového (7.8.) podvečera narátali zdravotní záchranári celkovo 729 výjazdov ku kolabujúcim ľuďom z tepla. Podľa informácií Jozefa Minára z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) volali záchranku najčastejšie v Prešovskom kraji (136 prípadov), najmenej v Trnavskom kraji (55 prípadov).



Na celkovej bilancii sa výraznou mierou podpísal aj piatok(7.8.) Zdravotní záchranári museli počas tohto dňa riešiť 110 prípadov kolapsov z tepla. "Najviac sme pri kolapsových stavoch pomáhali v Žilinskom kraji, najmenej v Trnavskom," spresnil Minár.

Pripomenul, že horúčavy predstavujú záťaž pre každý organizmus. Viac sú však ohrozené ženy, kolabujú častejšie ako muži. Takisto treba dávať pozor aj na deti a seniorov. Počas horúcich dní treba pamätať na dodržiavanie pitného režimu. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody.



Varovanie pred horúčavami a možným teplotným kolapsom sa v týchto dňoch ešte viac zvýrazňuje. Dôvodom je predpoveď počasia, ktorá nadnes predpovedá maximálne teploty v rozmedzí 35 až 37 stupňov Celzia. V priebehu nedele (9.8.) a pondelka (10.8.) by mali teplotné maximá podľa správ SHMÚ dosiahnuť na niektorých miestach až 38 stupňov. Pre oblasť juhu a juhozápadu SR platí v nedeľu a pondelok výstraha pred vysokými teplotami najvyššieho, 3. stupňa.