Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Hollande mal problém s prostatou, potvrdil Elyzejský palác

Francúzsky prezident Francois Hollande Foto: TASR/AP Photo

Zdravotný stav prezidentov je vo Francúzsku háklivou témou.

Paríž 4. decembra (TASR) - Francúzsky prezident Francois Hollande sa vo februári 2011 podrobil chirurgickému zákroku kvôli benígnej hypertrofii prostaty, vyhlásil dnes v Paríži Elyzejský palác, ktorý tak potvrdil správy zverejnené rozhlasovou stanicou France Info.

Chirurgický zákrok sa uskutočnil len niekoľko týždňov pred primárkami v Socialistickej strane, na základe ktorých sa Hollande stal kandidátom strany v prezidentských voľbách.

Operácia sa uskutočnila na parížskej klinike Cochin, kde bol hospitalizovaný niekoľko dní. Zákrok však nebol zapísaný ani v Hollandovom oficiálnom programe a nespomínal sa ani v bulletinoch predvolebnej kampane. Hollande prostredníctvom dnes vydaného vyhlásenia ubezpečil, že po chirurgickom zákroku nebola potrebná nijaká ďalšia liečba.

Hollandovu operáciu dnes vo vysielaní televízie RTL potvrdil aj premiér Jean-Marc Ayrault, ktorý súčasne uviedol, že sa netreba znepokojovať o prezidentovo zdravie, a vyzval rešpektovať jeho právo na súkromie.

Zdravotný stav prezidentov je vo Francúzsku háklivou témou. Georges Pompidou zomrel v roku 1974 na Waldenströmovu chorobu, ktorú Elyzejský palác tajil až do jeho smrti. Francois Mitterrand zomrel v roku 1996 na rakovinu prostaty s metastázami do kostí. Choroba bola utajované počas dvoch sedemročných funkčných období.

Jacqua Chiraca v roku 2005 postihla zasa cievna príhoda a v uplynulých dňoch sa 81-ročný exprezident podrobil chirurgickému odstráneniu tumoru na obličke. Vzhľadom na to neprekvapuje, že keď v roku 2009 relatívne mladého a zdravím kypiaceho Nicolasa Sarkozyho počas džogingu náhle postihla nevoľnosť, vyvolalo to vo Francúzsku malé zemetrasenie, napísal dnes týždenník Le Point.

Približne v rovnakom čase, ako sa objavili špekulácie o Hollandovej operácii, sa francúzska verejnosť dozvedela aj o onkologickom ochorení ministerky Dominique Bertinottiovej, ktorej rakovinu prsníka diagnostikovali v čase, keď vrcholili práce na zákone o homosexuálnych manželstvách a diskusia o ňom.

Bertinottiová pokračovala v práci napriek chorobe, o ktorej okrem Hollanda nevedel nikto. Jej prístup k chorobe a liečeniu, ktoré odhalila koncom novembra v rozhovore pre Le Monde, vyvolal vo Francúzsku obdiv, ale aj kritiku, keďže podľa mnohých onkologických pacientov chorobu zľahčuje. Ministerka sa však bráni, že chcela len "spoločnosti umožniť zmeniť pohľad na túto chorobu a pomôcť všetkým, ktorí ňou sú postihnutí".