Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. jún 2025Meniny má Valéria
< sekcia SEKCIA: Zdravie

FÁBRYOVÁ: Cukrovka druhého typu súvisí najčastejšie s obezitou

Na snímke doc. MUDr. Ľubomíra Fábryová, PhD., MPH. Foto: TASR TV

V relácii TASR TV Zdravie diskutuje Lucia Illanitzová s lekárkou doc. Ľubomírou Fábryovou.

Bratislava 18. mája (TASR) – Diabetes mellitus alebo cukrovka druhého typu môže pretrvávať niekoľko rokov, kým sa prejaví. Najčastejšie súvisí s nadhmotnosťou a obezitou. V relácii TASR TV Zdravie to uviedla prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie (SOA), viceprezidentka Európskej spoločnosti pre štúdium obezity (EASO) a predsedníčka Obezitologickej sekcie Slovenskej diabetologickej spoločnosti (OS SDS) doc. MUDr. Ľubomíra Fábryová.

Vznik tohto typu cukrovky súvisí najmä so životosprávou a životným štýlom. „Hovoríme o nej aj ako o diabezite, čiže ide o spojenie cukrovky s nadhmotnosťou a obezitou,“ vysvetlila špecialistka na diabetológiu, poruchy látkovej premeny a výživy Ľ. Fábryová.

Pozrite si diskusiu s doc. Ľubomírou Fábryovou v televíznom formáte


Ako dodala, väčšina pacientov, ktorí prišli do diabetologickej ambulancie malo Index telesnej hmotnosti, tzv. Body Mass Index (BMI) okolo 32 kg na m2 a obvod pása nad 100 cm, čo už indikovalo obezitu prvého stupňa a súčasne aj abdominálnu (brušnú) obezitu. Obvod pása u žien, ktorý ešte nie je rizikový, je do 80 cm a u mužov do 94 cm. „S každým centimetrom navyše stúpa riziko rozvoja cukrovky druhého typu,“ upozornila odborníčka.

Doc. Fábryová vysvetlila, že cukrovka druhého typu začína nadprodukciou inzulínu, ktorej sa hovorí hyperinzulinémia. „Ale keď beta-bunky Langerhansových ostrovčekov už produkciou inzulínu nedokážu udržiavať glykémiu v normálnych hodnotách, začína produkcia inzulínu klesať a hodnota cukru v krvi sa progresívne zvyšuje,“ spresnila.

Tiež upozornila, že tento proces je pomalý. „Do ambulancie často prichádzajú pacienti, ktorí majú novodiagnostikovanú cukrovku druhého typu, ale tá prebieha v tele dlhé roky a už majú rozvinuté aj ďalšie komplikácie,“ uviedla.

Najčastejšími komplikáciami sprevádzajúcimi cukrovku bývajú infarkty myokardu a cievne mozgové príhody. „V týchto prípadoch hovoríme o makrovaskulárnych komplikáciách,“ konštatovala. Z mikrovaskulárnych komplikácii spomenula lekárka postihnutie ciev na očnom pozadí – diabetická retinopatia, postihnutie nervových zakončení, najmä na dolných končatinách - diabetická polyneuropatia, poškodenie funkcie obličiek – diabetická nefropatia.

Častokrát človek zistí, že má zvýšené hodnoty cukru iba pri preventívnej prehliadke u lekára. „Normálne hodnoty cukru sú do 5,6 mmol na liter. Akonáhle je cukor medzi 5,6 až 6,99 mmol na liter, mal by lekár upozorniť pacienta, že je potrebné urobiť tzv. orálny glukózový tolerančný test,“ povedala lekárka. Je to záťaž 75 gramami glukózy, z ktorej sa meria glykémia. „Ak je glykémia nad 11,1, ide už o cukrovku,“ vysvetlila.

Vypočujte si rozhovor s doc. Ľubomírou Fábryovou vo forme PODCASTU


Každý diabetik by mal začať zmenou životného štýlu. „Väčšinou je potrebná redukcia hmotnosti, sledovanie kardiovaskulárnych rizikových faktorov, pacient by mal mať normálne hodnoty krvného tlaku, lipidového spektra,“ vysvetlila doc. Fábryová a upozornila, že pokles hmotnosti dokáže spomaliť progresiu cukrovky druhého typu.

Ďalším typom cukrovky je diabetes mellitus prvého typu. Najčastejšie je autoimunitne podmienený, človek jeho vznik nedokáže ovplyvniť. „Dochádza pri ňom k zlikvidovaniu buniek, ktoré produkujú inzulín, čím vzniká akútny nedostatok inzulínu v organizme,“ vysvetlila odborníčka. Vzniká hlavne v detskom a adolescentnom veku pri infekčných ochoreniach.

„Existuje aj tzv. Gestačný diabetes mellitus, čiže cukrovka, ktorá vzniká v tehotenstve a tiež rôzne geneticky podmienené druhy cukrovky, ktoré sú ale menej časté,“ uzavrela doc. Fábryová.