Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Falošné lieky vážne ohrozujú zdravie, varujú zdravotnícke organizácie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ročné tržby z predaja falošných liekov sa vo svete odhadujú na 60 miliárd eur, z toho v Európe na 10,5 miliardy eur.

Bratislava 17. mája (TASR) – Zástupcovia zdravotníckych organizácií v SR upozornili na dnešnej tlačovej besede na nebezpečenstvo rozmáhajúceho sa čierneho predaja falošných liekov.

Ako uviedli, "pri falošných liekoch nie je možné hovoriť o liečivých účinkoch či kvalite preparátov. Nejde len o nelegálny biznis, ale najmä o obchod s ľudským zdravím".

Ilustračné foto
Foto: TASR
Podľa odhadov 50 až 90 percent liekov ponúkaných na internete je falošných. Prichádzajú na Slovensko najmä z Číny a Indie. Väčšina falošných liekov sa dostáva k spotrebiteľovi prostredníctvom internetovej siete. Preto sa dnes oficiálne začala kampaň zameraná najmä na internet, v rámci ktorej sa na webovej stránke www.falosnelieky.sk približuje ľuďom nebezpečenstvo falošných liekov a interaktívnym spôsobom sa im vysvetľuje spôsob ako odlíšiť podozrivé ponuky od pravých liekov.

Ročné tržby z predaja falošných liekov sa vo svete odhadujú na 60 miliárd eur, z toho v Európe na 10,5 miliardy eur.

"Internet je miesto, kde treba byť obozretný. Na Slovensku možno legálne kúpiť na internete len voľne predajné lieky. Pokiaľ chcú mať pacienti istotu o kvalite liekov, nemali by obchádzať svojho lekára a lieky na predpis kupovať výlučne v kamenných lekárňach. Ak niekto ponúka liek na predpis cez internet, s najväčšou pravdepodobnosťou ide o falzifikát, ktorého užitie môže vážne ohroziť zdravie spotrebiteľa," povedal Peter Stanko zo Slovenskej lekárnickej komory.

Falošné lieky buď vôbec neobsahujú deklarovanú účinnú látku, obsahujú nesprávne množstvo účinnej látky, alebo sú v nich nebezpečné až jedovaté prímesi. Častými obeťami bývajú deti.

"Užívanie falošných liekov môže vážne poškodiť zdravie alebo viesť až k smrti. Môže vyvolať alergie alebo nežiaduce kontraindikácie na účinné lieky," dodala riaditeľka Kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na Slovensku Darina Sedláková.