Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Alkohol počas tehotenstva môže viesť k fetálnemu alkoholovému syndrómu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Ten vie v ktorejkoľvek chvíli zasiahnuť do vývoja plodu.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Fetálny alkoholový syndróm (FAS) sa vyskytuje u detí, ktorých matky si počas tehotenstva úplne neodopreli alkohol. Ten vie v ktorejkoľvek chvíli zasiahnuť do vývoja plodu. Pripomenula to Zuzana Tomanová, pedagogička a terapeutka z bratislavského Centra terapie a diagnostiky Fascinujúce deti.

Dáta, ktoré zverejnilo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) za rok 2019, ukazujú, že budúce matky sa alkoholu nevyhýbajú úplne. Z celkového počtu viac ako 56.000 pôrodov 205 rodičiek užívalo alkohol počas tehotenstva. Z 205 zistených prípadov bolo najviac takýchto rodičiek vo veku 18 až 19 rokov a 20 až 24 rokov. Naopak, najmenej prípadov bolo zistených vo veku 30 až 34 rokov a 25 až 29 rokov.

"Mozog bábätka sa vyvíja po celý čas tehotenstva, je teda dôležité uvedomiť si, že alkohol vie v ktorejkoľvek chvíli zasiahnuť do jeho vývoja. Konzumácia alkoholu v čase gravidity sa dokonca môže odraziť aj na tvári dieťatka. Veľkú zodpovednosť nesie v tomto období práve matka," vysvetlila Tomanová. Dodala, že ak sa berú do úvahy odhady zo západnej Európy a USA, medzi školopovinnými deťmi majú poruchy fetálneho alkoholového spektra (FASD) dve až päť percent z nich.

Z prieskumu pre Plzeňský Prazdroj Slovensko tiež vyplynulo, že diagnóza FAS je medzi ženami pomerne málo známa. Až 83 percent Sloveniek nikdy nepočulo o FAS, a to napriek tomu, že riziko ohrozenia dieťaťa je podľa odborníkov vysoké. Z dát tiež vyplýva, že len 10,9 percenta žien vie, čo je FAS, a to vďaka lekárovi, médiám či svojmu okoliu. Prieskum realizovala agentúra ppm factum research v období od 8. do 15. júla na Slovensku na vzorke 600 respondentov, z toho bolo 316 žien.

Najčastejšími prejavmi FAS sú malá hlava, úzke očné štrbiny, plochá stredná časť tváre, nízky chrbát nosa, problémy so svalovým tonusom, obmedzená pohyblivosť kĺbov, vrodené srdcové chyby, poškodenie sluchu a zraku a rázštep pery a podnebia. Prejavuje sa tiež trvalým poškodením mozgu, dysmorfickými znakmi, poruchami rastu, vnímania i správania a intelektuálnymi aj emocionálnymi problémami.