Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Firma Webasto otvorila svoju centrálu, dosiaľ zatvorenú pre vírus

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Posledné dva prípady nákazy koronavírusom s väzbou na firmu Webasto sa potvrdili v utorok neskoro večer, počet všetkých nakazených v Bavorsku tak stúpol na 14.

Sauerlach 12. februára (TASR) - Zamestnanci bavorskej firmy Webasto, ktorá je dodávateľom autodielov a v rámci Nemecka sa ocitla v centre epidémie koronavírusu šíriaceho sa z Číny, sa v stredu opäť vrátili do práce. Informovala o tom agentúra DPA.

Spoločnosť Webasto zatvorila svoju centrálu v meste Starnberg po tom, ako sa potvrdila nákaza vírusom u ženy, ktorá tam prišla v januári na školenie z Číny, pričom v tom čase ešte nevedela, že je infikovaná. Prvé príznaky ochorenia sa u nej prejavili až počas spiatočného letu. V nasledovných dňoch sa nákaza prejavila aj u viacerých nemeckých zamestnancov firmy Webasto.

Väčšina z 1000 zamestnancov centrály spoločnosti pracovala uplynulé dva týždne z domu. V stredu sa však opäť mohli vrátiť do práce, kde podľa slov hovorkyne firmy panovala dobrá nálada. "Všetci sme šťastní z toho, že sme sa vrátili a opäť pracujeme s kolegami," povedala.

Posledné dva prípady nákazy koronavírusom s väzbou na firmu Webasto sa potvrdili v utorok neskoro večer, počet všetkých nakazených v Bavorsku tak stúpol na 14.

V celom Nemecku evidujú dosiaľ 16 potvrdených prípadov nákazy, pričom okrem 14 bavorských prípadov sa nákaza potvrdila ešte u dvoch Nemcov, ktorých evakuovali z čínskeho mesta Wu-chan, odkiaľ sa vírus rozšírili.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované COVID-19, hlásili z čínskeho mesta Wu-chan, metropoly provincie Chu-pej, prvýkrát 31. decembra 2019. Mimo Číny bol odvtedy zaznamenaný v najmenej 25 krajinách.

Globálny počet nakazených presiahol 45.000, pričom len v samotnej Číne je však infikovaných vyše 44.600 ľudí. Nákaza spôsobená koronavírusom si doposiaľ vyžiadala najmenej 1115 ľudských životov.