Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Fotograf zachytil radosť smrteľne chorých ľudí

Žena s rakovinou, ktorá sa projektu zúčastnila. Foto: Youtube

Vizážisti premenili ľudí s rakovinou na nepoznanie. A takto sa tvárili.

Bratislava 12. decembra (TERAZ.sk) - Celkový počet úmrtí na rakovinu vzrástol na 8,2 milióna v roku 2012. To je správa, ktorú zverejnila Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Správa ukázala, že celkový počet rakovinových úmrtí stúpol o osem percent v porovnaní s predchádzajúcou správou v roku 2008.

Francúzska organizácia MIMI Foundation, ktorá robí osvetu a bojuje proti tejto zákernej chorobe, zorganizovala jeden unikátny projekt. Pozvala do ateliéru 20 smrteľne chorých ľudí a vyfotila ich. Nešlo ale o obyčajné fotografie. Ľudí sa ujali vizážisti, ktorí im pomocou líčenia naštylizovali mladistvý vzhľad a nasadili im bláznivé parochne. Pacienti mali po celý čas zavreté oči. Keď ich otvorili, neskrývali úžas v tvári. Nemohli uveriť vlastným očiam.

Figuranti sedeli za jednostranným zrkadlom. Fotograf, ktorý bol na opačnej strane, zachytil ich výrazy tváre. Z týchto fotografii následne vznikla unikátna výstava, ktorá má za úlohu pomôcť ďalším, ktorí bojujú s touto zákernou chorobou. Toto smutné video, ktoré je zverejnené na Youtube, má za týždeň už vyše dva milióny zdieľaní.