Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Fototyp pokožky sa nezmení, treba ho rešpektovať a chrániť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa množstva pigmentu v pleti existuje päť typov pokožky.

Bratislava 14. augusta (TASR) - Fototyp pokožky je daný už pred narodením a opaľovaním sa nikdy nezmení. Treba ho rešpektovať a prispôsobiť mu správanie sa v slnečnom počasí. Upozorňuje na to dermatovenerologička z Národného onkologického ústavu (NOÚ) Zuzana Zelenayová. Zraniteľnejšiu pokožku voči slnku majú ľudia s fototypom I, II a mladí do 18 rokov.

"Na slnečné poškodenie sú citlivejšie pigmentom menej chránené typy ľudí s fototypom I a II. Deti a adolescenti do 18 rokov sa automaticky zraniteľnosťou kože voči UV žiareniu radia do I fototypu nezávisle od množstva pigmentu v koži," priblížila Zelenayová pre TASR.

Podľa množstva pigmentu v pleti existuje päť typov pokožky. Prvý je charakteristický pre ľudí s veľmi svetlou kožou, ryšavými vlasmi a pehami. "Fototyp I nikdy nespigmentuje, kožný pobyt na slnku mu spôsobí vážne poškodenie kože," varuje odborníčka. Fototyp II je bežný u ľudí so svetlou kožou aj vlasmi. Niekedy slabo pigmentuje, ale vždy sa opáli do červena. Pri fototype III je koža stredne svetlá, niekedy sa opáli do červena, zriedkavo sa spáli a vždy pigmentuje. Veľmi dobre pigmentuje a nikdy sa nespáli fototyp IV, majú ho ľudia s tmavou kožou aj vlasmi. Pri fototype V je podľa odborníčky koža vysoko pigmentovaná.

Na základe fototypu by sa ľudia mali v lete chrániť pred slnečným žiarením. "Najnebezpečnejšie je spálenie pokožky, a to hlavne v detskom veku," podotkla Zelenayová. Dodala, že spálenie pokožky ju poškodzuje a časom môže viesť aj k rakovine. "Všeobecne UV žiarenie sa považuje za komplexný karcinogén. Spôsobuje totiž zmeny expresie génov, chromozómové abnormality a potláča imunitu. V 95-percentách je rakovina kože spôsobená práve nadmerným UV žiarením," vysvetlila.

V rámci ochrany pred slnečným žiarením odborníčka odporúča nevystavovať sa na priamom slnku a skôr vyhľadávať tieň, radí tiež nosiť vhodné oblečenie a slnečné okuliare. Pripomína aj používanie prípravkov s obsahom UV filtra.