Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Handlovská nemocnica rozšírila možnosti terapie o plynové injekcie

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Plynové injekcie sú skvelým pomocníkom zvlášť pri bolestiach chrbtice, kĺbov, reumatických a neurologických ochoreniach, ale aj pri liečbe poúrazových stavov, priblížila primárka oddelenia fyziatrie.

Handlová 5. novembra (TASR) - Nemocnica v Handlovej rozšírila možnosti terapie pre pacientov, ktorí trpia bolesťou pohybového aparátu, o plynové injekcie. Nová terapia pomáha pri reumatických aj neurologických ochoreniach. Informovala o tom primárka oddelenia fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie nemocnice Mariana Strúčková.

"Aplikácia medicínskeho oxidu uhličitého do podkožia v oblasti tzv. reflexných zón a spúšťových bodov má za cieľ vytvoriť malú tlakovú bublinu. Tá spôsobí zmenu pH v danej oblasti, mierne zvýši lokálnu teplotu a pacienti môžu pozorovať začervenanie, pociťujú mierny tlak a teplo," načrtla Strúčková. Je to podľa nej žiadaná reakcia, keďže tento proces má za následok zlepšenie prekrvenia, zmiernenie svalového spazmu a dostaví sa aj analgetický účinok.

"Plynové injekcie sú skvelým pomocníkom zvlášť pri bolestiach chrbtice, kĺbov, reumatických a neurologických ochoreniach, ale aj pri liečbe poúrazových stavov," priblížila primárka. Upozornila, že nie sú však vhodné v prípade, ak pacient trpí poruchami zrážania krvi, zápalmi a otvorenými ranami v problematickej oblasti.

"Počas jedného sedenia aplikujeme šesť až osem dávok oxidu uhličitého formou podkožnej injekcie, po aplikácii sa odporúča zostať 30 minút v pokoji. Terapiu zvyčajne opakujeme trikrát a z našej skúsenosti má veľmi dobré účinky, napomáha regenerácii tkanív, spomaľuje degeneratívne procesy a celkovo prispieva k lepšiemu zvládaniu rehabilitačnej záťaže," uzavrela odborníčka.