Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Oddnes sa možno v rámci európskeho projektu testovať na HIV

Zdravotník odoberá vzorku krvi na test HIV počas kampane pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS. FOTO TASR/AP Foto: TASR/AP

Týmto projektom sa majú získať spoľahlivé informácie o prevalencii infekcie HIV.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Na Slovensku sa dnes začalo testovanie na HIV a ďalšie sexuálne prenosné choroby v rámci európskeho projektu SIALON II.

Týmto projektom sa majú získať spoľahlivé informácie o prevalencii infekcie HIV, o rizikovom správaní a kultúrnych faktoroch mužov od 18 rokov, ktorí majú sex s mužmi, prostredníctvom cielenej prevencie a prieskumu v Európe.

Testovanie prebieha do 31. júla tohto roka. Odbery sa uskutočňujú na Národnom referenčnom centre pre HIV/AIDS, Slovenská zdravotnícka univerzita, Limbová 14 v Bratislave. V pondelok od 9. – 12. h, v utorok a stredu 9. – 12. a 13. – 18. h, vo štvrtok 13. – 18. h, v piatok 9. – 12. h. V sobotu po predchádzajúcom telefonickom dohovore.

Súčasťou prieskumu je okrem samotného testovania aj vyplnenie anonymného dotazníka. Hlavným odborným garantom projektu je Slovenská zdravotnícka univerzita. Spoluorganizátorom je občianske združenie Dúhové srdce.

Bližšie informácie môžu záujemcovia nájsť na stránke www.sialon.sk alebo v Národnom referenčnom centre pre HIV/AIDS na čísle 02/59370144 alebo na e-maili danica.stanekova@szu.sk.

TASR informoval Martin Smolen z občianskeho združenia Dúhové srdce.