Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Počet nakazených vírusom HIV v Iráne dramaticky stúpol

Zdravotník odoberá vzorku krvi na test HIV počas kampane pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS. FOTO TASR/AP Foto: TASR/AP

HIV, ktorý spôsobuje smrteľné ochorenie AIDS, bol v islamskej republike dlho tabuizovanou témou.

Teherán 1. decembra (TASR) - Počet osôb nakazených vírusom HIV v Iráne počas uplynulého desaťročia vzrástol medziročne o 80 percent. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP s odvolaním sa na tamojšiu štátnu televíziu IRIB.

HIV, ktorý spôsobuje smrteľné ochorenie AIDS, bol v islamskej republike dlho tabuizovanou témou. V ostatnom období sa však vládni činitelia snažia zabezpečiť aktívnu pomoc postihnutým ľuďom a zvýšiť povedomie verejnosti o tejto hrozbe.

Minister zdravotníctva Hasan Ghzaizadeh oznámil, že za uplynulú dekádu došlo v Iráne k deväťnásobnému zvýšeniu počtu pacientov s diagnózou vírusu HIV alebo choroby AIDS, citovala jeho slová štátna televízia.

Správa ďalej hovorí o 27.000 registrovaných HIV-pozitívnych obyvateľoch, pričom podľa odhadov môže byť nakazených v skutočnosti až 100.000. Tretina z nich sa infikovala pri pohlavnom styku, zvyšok pri použití injekčných striekačiek.