Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

HIV v tomto roku zistili vyše 30 ľuďom

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Od roku 1985 sa na Slovensku diagnostikovalo 419 prípadov HIV infekcie u Slovákov, z toho 359 prípadov u mužov a 60 prípadov u žien.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Na Slovensku sa v tomto roku do konca septembra zaevidovalo 34 nových prípadov HIV infekcie.

"V 30 prípadoch išlo o občanov SR a štyri prípady boli zachytené u cudzincov pri ich prechodnom pobyte v SR. Boli hlásené tri nové prípady AIDS u občanov SR a dva prípady úmrtí na AIDS," informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Od roku 1985 sa na Slovensku diagnostikovalo 419 prípadov HIV infekcie u Slovákov, z toho 359 prípadov u mužov a 60 prípadov u žien. "U 64 osôb, 53 mužov a 11 žien prešla HIV infekcia do štádia AIDS," priblížil Rovný. Ďalších vyše 100 prípadov sa zaznamenalo u cudzincov.

Väčšina HIV infekcií sa podľa hlavného hygienika zaznamenáva v skupine mužov majúcich sex s mužmi. Najviac HIV infikovaných ľudí žije vo väčších mestách. Na Slovensku sa doteraz od začiatku monitorovania ochorenia zaznamenalo 48 úmrtí u osôb s HIV. Z tohto počtu sa u 40 osôb rozvinuli klinické príznaky AIDS, doplnil Rovný.

Lekárska veda rozlíšila tri štádiá infekcie vírusom HIV. Prvé štádium je označenie HIV-pozitív a týka sa každej osoby, u ktorej bol priamo alebo nepriamo v krvi dokázaný vírus. Druhé štádium je HIV-pozitív - asociačné ochorenie. Posledné štádium je už samotný AIDS.

HIV/AIDS sa nedá vyliečiť, ale podávaním liekov možno spomaliť likvidáciu imunitného systému organizmu. Liečba antiretrovirotikami pre nakazených sa poskytuje v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach.