Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Hluk duševne chorým pacientom škodí

Ilustračné foto. Foto: TASR – Maroš Černý

Naopak, v pokojnom zvukovom prostredí majú pocit bezpečia a ľahšie môžu nadväzovať kontakt s okolím.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Nadmerný hluk a zhon vyvolávajú u pacientov s duševných ochorením pocit nebezpečenstva a spôsobujú úzkosť a únavu. Naopak, v pokojnom zvukovom prostredí majú pocit bezpečia a ľahšie môžu nadväzovať kontakt s okolím. Pripomenula to lekárka Psychiatrickej nemocnice Philippa Pinela v Pezinku Elena Žigová.

"Hluk duševne chorým pacientom škodí. Predpokladom efektívneho liečenia duševných porúch je okrem iných opatrení aj zabezpečenie zvukového komfortu," priblížila Žigová.

Štúdia medicínskej univerzity Johna Hopkinsa potvrdila, že každých desať decibelov straty sluchu zvyšuje až o 27 percent riziko, že sa u pacienta vyvinie demencia. Najčastejšou príčinou demencie je Alzheimerova choroba, ktorou trpí až polovica ľudí nad 85 rokov.

Hluk pri týchto diagnózach je nebezpečný, pretože zvuky sa šíria ako tlakové vlny a spôsobujú vibrácie, ktoré v tele aktivujú reakciu vyvolávajúcu stres. "Akustika prostredia hrá kľúčovú rolu, keďže podľa výskumov má zo všetkých zmyslov práve sluch najväčší vplyv na kvalitu života pacientov trpiacich demenciou," dodal odborník na akustické riešenia Peter Petraško. Hluk nepriaznivo ovplyvňuje aj ľudí s poruchami pamäte. V rušivom zvukovom prostredí môžu byť vystrašení a nadobudnúť pocit, že niečo nie je v poriadku.