Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Hodinovú mzdu pohotovostnej služby by mohli mať zakotvenú zubní lekári

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V súčasnosti zákon garantuje minimálnu výšku hodinovej mzdy lekára v ambulancii pevnej ambulantnej pohotovostnej služby v sume 12 eur.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Zubní lekári by mali mať zákonom stanovenú minimálnu hodinovú mzdu vo výške 12 eur za výkon zubno-lekárskej pohotovostnej služby. Navrhujú to koaliční poslanci Národnej rady (NR) SR z OĽANO, Za ľudí a Sme rodina v novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve. Návrhom chcú zabezpečiť rovnaké podmienky, keďže legislatíva upravovala doteraz len hodinovú mzdu lekárov v pohotovostnej službe.

V súčasnosti zákon garantuje minimálnu výšku hodinovej mzdy lekára v ambulancii pevnej ambulantnej pohotovostnej služby v sume 12 eur. Negarantuje to však zubným lekárom, ktorí vykonávajú pohotovostnú službu v ambulanciách zubno-lekárskej pohotovostnej služby. "Cieľom návrhu zákona je preto napraviť tento stav a umožniť tak lekárom ako aj zubným lekárom spravodlivo rovnaké podmienky odmeňovania výkonu pohotovostnej služby v obidvoch zdravotníckych povolaniach," uviedli predkladatelia návrhu.

Novela by v prípade schválenia mala byť účinná od 1. júla.